open-navfaktor-logo
search
Veliko interesovanje
Šampioni spašavaju mostarsku "lastu": Kreće besplatna škola skokova u vodu
"Mostari juniori", kako škola nosi naziv, već je probudila interesovanje mladih ljubitelja ove sportske discipline. A, kako i ne bi, kada Mostarci skokove imaju u genima
22.10.2019. u 19:25
get url
text

Famozna "Lasta" je dio mostarskog identiteta, zbog čega Mostar i Stari most ne smiju ostati bez skakača koji lete poput laste sa najljepšeg luka. Kako bi spasili mostarsku lastu, Klub skakača u vodu "Mostari" kreće sa školom skokova na čelu sa Lorensom Listom, šampionom u skokovima s mostarskog Starog mosta.

U radu sa mladima Listi će pomagati i njegovi prijatelji šampioni skokova sa Starog Mosta i članovi kluba "Mostari". Gradska banja bit će lokacija gdje će se održavati zimski treninzi. Da bi škola krenula sa prvim časovima čeka se završetak izrade skakaonice, koja je u toku, ostale pripreme su završene.

Prema Listinim riječima, prvi treninzi se mogu očekivati već početkom novembra. "Mostari juniori", kako škola nosi naziv, već je probudila interesovanje mladih ljubitelja ove sportske discipline. A, kako i ne bi, kada Mostarci skokove imaju u genima.

- Već vlada veliki interes kada kreće škola. Vjerujem da će škola okupiti djecu iz cijelog Mostara. Škola je namijenjena za dječake i djevojčice. Djevojčice će učiti da skaču samo na noge, dok će dječaci učiti skakati i mostarsku lastu. Na časovima će se savladavati i figurativni skokovi - kazao je Listo.

Za sada su vrijednost ovog projekta prepoznali i iz Sportskog saveza Grada Mostara, te su ustupili termin u Banji za korištenje bazena, te teretanu za održavanje suhih treninga.

Što je posebno bitno, naglašava Listo, škola je potpuno besplatna.

- Radit ćemo volonterski. Kod nas se neće plaćati članarina. Uvjet da ja radim s djecom bio je da škola bude besplatna. Ko god bude radio sa njima, radit će besplatno. Ovo se radi iz ljubavi ne zbog novca. Za početak će se skakati s visine od metara, da nauče skakati. Kako ko bude napredovao tako će se ići korak dalje. Naravno da svako dijete koje bude u školi neće skočiti sa Starog mosta, jer će za to biti potrebna naša dozvola i potpuna spremnost za taj korak - naglašava Listo.

Listo sa legendarnim skakačem sa Starog mosta Emirom Balićem      FOTO: ARHIV

Treninzi će ljeti preseliti na pećinu Duradžik.

- Nove skakaonice od pet, deset i petnaest metara bit će napravljene, tako da će pored polaznika škole i skakači se moći pripremati za takmičenje sa Starog mosta.

Prema već postojećem obećanju, dodaje Listo, podršku bi trebali dati i najbolji svjetski skakači pod okriljem Red Bull-a.

- Moramo se svi uključiti da se tradicija mostarske laste nastavi, jer upalio se alarm za skokove. Nadam se da će vlasti ovaj put imati sluha za našu djecu - poručio je Listo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.