open-navfaktor-logo
search
Priznanje
Sarajevo i Istočno Sarajevo nominirani za prestižnu svjetsku nagradu
Olimpijski komitet BiH, Sarajevo i Istočno Sarajevo su nominirani zbog organizacije 14. Zimskih olimpijskih igara mladih (EYOF) u februaru ove godine
28.10.2019. u 16:28
get url
text
Olimpijski komitet BiH, Sarajevo i Istočno Sarajevo nominirani za prestižnu nagradu
Olimpijski komitet BiH, Sarajevo i Istočno Sarajevo nominirani za prestižnu nagradu

Evropski olimpijski komitet je objavio da su Olimpijski komitet BiH i gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo nominirani za nagradu "Diplomatska aktivnost godine", koja se dodjeljuje u okviru Međunarodnog foruma "Mir i sport".

Olimpijski komitet BiH, Sarajevo i Istočno Sarajevo su nominirani zbog organizacije 14. Zimskih olimpijskih igara mladih (EYOF) u februaru ove godine.

- Ovaj EYOF obilježio je historijski trenutak za BiH, ilustrirajući spremnost svih strana da mir i prijateljstvo prihvate sportom i da zajedno rade na svjetlijoj budućnosti. Ukupno je 911 sportaša iz 46 evropskih nacionalnih olimpijskih odbora učestvovalo u događaju za najbolje sportiste u Evropi između 14 i 18 godina – navodi se u saopćenju Evropskog olimpijskog komiteta.

Podsjećaju da je EYOF bio prvi multisportski događaj organiziran u BiH nakon rata.

Godišnje nagrade "Mir i sport" se od 2008. godine dodjeljuju organizacijama i pojedincima koji su dali izvanredan doprinos miru, dijalogu i društvenoj stabilnosti u svijetu kroz sport. Od određenih terenskih programa do globalnih inicijativa, pobjednici su vodili projekte koji su simbolika sportskog kapaciteta za mirenje podijeljenih ili suprotstavljenih zajednica.

- Ove godine primili smo neviđen broj prijava za nagrade "Mir i sport", pokazujući sve veću uključenost u pokret za sport. Osvajanje ove nagrade prevazilazi osvajanje trofeja. Pobjednici su inspiracija ostalim učesnicima za ono što sport može postići na globalnoj sceni - rekao je Joël Bouzou, predsjednik i osnivač Fondacije "Mir i sport".

Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrada bit će održana 12. decembra u Monacu, pod pokroviteljstvom princa Alberta II od Monaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.