open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na heroje
Sarajevo: Počeli pripremni radovi na izgradnji spomen-obilježja Lasta
Radnici građevinske firme Sela počeli su pripremne radove na formiranju gradilišta za izgradnju spomen-obilježja Lasta u Spomen parku Odred Lasta koji se nalazi na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, kod Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu gdje je nekada bilo sjedište ove slavne jedinice.
17.10.2020. u 18:06
get url
text
Spomen-obilježje Lasta
Spomen-obilježje Lasta

Ugovorena vrijednost radova iznosi 131 hiljadu i 361,88 maraka bez PDV-a, a projekat u cjelosti finansira Općina Centar.  

Podsjećamo, Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene Lasta za imenovanje "Spomen parka Odred Lasta" na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku koji se nalazi u Mjesnoj zajednici "Park-Višnjik“. 

Lokalitet je u subotu obišao i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima, predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić i vijećnicima i tom prilikom naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, a ovo je dobar način da se podsjećamo.

- Porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima ovog odreda spomen obilježje znači mnogo. Mi u Općini Centar ćemo snažno podržati svaki projekat koji ima za cilj očuvanje sjećanja na naše najbolje sinove, kao što smo to radili i do sada. Želim da vam se, kao vaš saborac, zahvalim za sve što radite u cilju očuvanja istine od zaborava. Heroji koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, među kojima su i naši saborci iz Odreda Lasta, su nas obavezali da zbog generacija koje dolaze osiguramo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu. Našim šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i slava i veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini, a mi ćemo čuvati svijetlu uspomenu na njih - poručio je Ajnadžić.

Potpredsjednik Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene Lasta, Semir Islambašić kazao je da će spomenik biti opomena svima onima koji se nadaju da BiH nema ko braniti i čuvati.

- Ovaj spomenik našim herojima je najbolji način kako ćemo sačuvati sjećanje za sve buduće generacije koje dolaze, da znaju da su njihovu slobodu skupo platile generacije koje su bile prije njih, i da je ta sloboda koju žive danas krvlju plaćena - istakao je Islambašić nakon čega su uručene zahvalnice za pomoć u izgradnji spomenika načelniku Nedžadu Ajnadžiću, predsjedavajućoj Općinskog vijeća Karolini Karačić i vijećniku Veliji Katici, navodi se u saopćenju Općine Centar. 

Odred Lasta formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke. Na teritoriji općine Centar učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.