open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Sarajevo: Podijeljene stipendije djeci iz Srebrenice i okoline
U Sarajevu su danas podijeljene stipendije i laptopi za materijalno ugroženu i djecu šehidskih porodica koje je odabrao Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa".
24.02.2020. u 13:22
get url
text

- Ovo je mali jubilej za mene i projekat 'Srebrenog Cvijeta Srebrenice'. Ove godine je peta godina od kako dijelimo stipendije od prodaje 'Srebrenog Cvijeta Srebrenice'. Zaključno sa današnjim danom imamo 57 stipendista u iznosu stipendija od 700 i 500 konvertibilnih maraka. Danas dijelimo 14 stipendija socijalnim kategorijama, našim učenicima i studentima iz Srebrenice i okoline - rekao je Mensur Bektić, autor "Srebrenog Cvijeta Srebrenice" i dodao:

"Bitno je da se ova poruka 'Cvijeta Srebrenice', koja obilježava genocid koji se desio u zatićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Ne smije nikada to zaboraviti, ne smije se prešućivat i ne smije se genocid zvati nekim drugim lakšim imenima. Genocid je bio u Srebrenici i moramo ga obilježavati. Moramo biti svjesni da je bio genocid radi budućih generacija i pokoljenja".

Kada Hotić, zamjenica predsjednice Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" istakla je da je veoma zahvalna Bektiću na činjenici da godinama pomaže djeci da se školuju, što je za njih veoma važno.

- On je jedna ličnost o kojoj treba da se zna, kamo sreće da imamo takvih još. Jedna velika pomoć za djecu koja su danas i bez roditelja i sa roditeljima u teškoj situaciji da im uvijek treba. Škola je skupa, jako puno troškova imaju djeca i svaka pomoć je dobro došla, a profesor Bektić je izuzetan i prije svega što radi ovaj simbol u srebru i od tog svog prihoda dodjeljuje djeci stipendije. Svaka mu čast - kazala je Hotić.

Pojasnila je da su dobitnici stipendije uglavnom šehidska i materijalno ugrožena djeca sa šireg područja Podrinja.  

Jedna od onih koji su danas dobili stipendiju je i Enisa Jakubović, koja na trećoj godini studija filozofije i sociologije u Tuzli, a dolazi iz Nove Kasabi, malog mjesta kod Srebrenice.

- Koliko god riječima da bih rekla, ne samo meni nego i svim učenicima i studentima i svakom pojedincu iz Podrinja, znači bilo kakva vrsta pomoći. Dakle, ne samo materijalna, nego i jedna vrsta sjećanja, jedna vrsta gesta da, ipak, taj narod tamo nije zaboravljen nakon svega što je preživio - rekla je Jakubović i nastavila:

"Kada vam dođe neko i čisto, da kažemo, bez ikakve potrebe odluči da pomogne, to nekako ostane urezano u sjećanje. Opet kažem to je jedna gesta koja pokazuje da mi nismo zaboravljeni".

"Cvijet Srebrenice" simbol je sjećanja i nade, a izrađuju ga vrijedne ruke širom BiH. Bektić je majstor filigrana, koji srebrenički simbol izađuje od srebra i od njegove prodaje izdvaja novac za stipendije učenicima i studentima, koje predloži Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa". Osim stipendija danas je Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa“ u Bošnjačkom institutu u Sarajevu učenicima i studentima podijeio laptope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.