open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta procedura
Sarajevo: Pripremaju se licence za taksi prijevoz osoba sa invaliditetom
Sarajevo je jedan od rijetkih glavnih gradova koji nema taksi prijevoz za osobe s invaliditetom.
12.12.2020. u 09:31
get url
text
Taksi za invalide

Gdje god krenu treba im taksi, a nijedan taksista u Sarajevu ne može im pružiti uslugu, jer mu je problem spakovati kolica i smjestiti takve osobe u auto. Da bi otišli kod ljekara, prodavnicu ili bilo gdje drugo treba im prijevoz. Konačno, Vlada KS pokrenula je postupak da se i osobama sa invaliditetom olakšaju životni problemi.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo, kojim se prvi put reguliše pitanje taksi prijevoza za osobe s invaliditetom.

Ministarstvo saobraćaja proteklih šest godina primilo je veći broj inicijativa da se u Kantonu Sarajevo omogući taksi prijevoz za ove osobe, vozilima prilagođenim njihovom potrebama.

Nakon što su na nivou Federacije BiH donesena odgovarajuća zakonska rješenja, Kanton Sarajevo je kroz ovaj prijedlog zakona utvrdio način dodjele licence taksistima koji budu vršili usluge prijevoza osoba s invaliditetom, pa su Prijedlog zakona uputili na usvajanje Skupštini KS.

Dva specijalizirana vozila za taksi prijevoz osoba s invaliditetom postoje stoje već nekoliko godina u garaži i veoma se rijetko koriste, a vlasnik tih vozila Udruženje za zaštitu prava Taxi 8 i koji se nadaju da će oni prvi dobiti dozvolu za rad.

- Udruženje ima dva prilagođena vozila za prijevoz osoba sa invaliditetom. Već osam godina vodimo borbu da dobijemo dozvolu za rad i nadamo se da će nam to i odobriti Kanton Sarajevo – rekao je Nermin Milić, zamjenik predsjednika Udruženje za zaštitu prava Taxi 8.

Specijalna vozila, kako pojašnjava Milić, su prilagođena svim osobama sa posebnim potrebama, pa i onima koji su u kolicima, jer mogu sa kolicima direktno ući u automobil.

Hoće li osobe sa invaliditetom imati neke pogodnosti u plaćanju taksi usluga.

- I do sada naše Udruženje je prevozilo takve osobe besplatno. Ako dobijemo legalnu dozvolu za rad od Kantona Sarajevo već smo počeli tražiti način da ne plaćaju naše usluge. U pregovorima smo sa nekim međunardonim organizacijama da oni sufinansiraju naše usluge koje su skupe. Da se prilagodi polovno vozilo za potrebe osoba sa invaliditetom treba najmanje 60 hiljada maraka. Pored vozača u automobilu mora bit još i suvozač koji će pomoći da se osoba u kolicima smjesti u vozilo. Ovdje se ne radi samo o prijevozu već o obavezi da tim osobama budemo cijelo vrijeme na raspolaganju dok oni ne završe posjetu, ljekaru, pošti, općini i bilo gdje drugo – dodaje Milić.

Ni ova dva vozila sa kojima raspolaže Udruženje za zaštitu prava Taxi 8, neće biti dovoljna za potrebe osoba sa invaliditetom. Milić kaže ako KS odobri da Udrženje to legalno rade, da će vremenom i povećati broj vozila, jer ovaj posao se ne može raditi  bez direktne saradnje sa brojnim udruženjima koja pomažu osobama sa invaliditetom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.