open-navfaktor-logo
search
Centralna svečanost
Sarajevo: U Gazi Husrev-begovoj džamiji obilježena noć Lejletul-Kadr
Centralna svečanost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletul-Kadr održana je večeras u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.
19.05.2020. u 23:45
get url
text

{$galerijaFotografija}

Glavni imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hfz. Mensur ef. Malkić održao je uvodno obraćanje i proučio Kadersku dovu.

- Lejletul-Kadr je noć, bolja od hiljadu mjeseci. U ovoj noći mi se prisjećamo Allaha dž.š. i zikr na Njega činimo i prisjećamo se da naš prisni prijatelj treba da bude Kur'an i da se ukrasimo naukom i znanjem - kazao je ef. Malkić.

Podsjetio je kako je poslanik Muhammed a.s. u pećini Hira dobio istinitu objavu, kada mu je melek Džibril došao i rekao prve riječi "Ikre" - Uči.

- Zato, naukom treba da ukrasimo sebe i svoj evlad. Jer svi ćemo sa ovog svijeta preseliti i stati pred Gospodara svjetova i polagati račun za naša djela - dodao je.

Poručio je da bi muslimani u noći Lejletul-Kadr trebali što više vremena provesti uz Kur'an.

- Ovo je noć Kur'ana i zato je lijepo da u ovoj noći učimo Kur'an što više i da čitamo prijevod Kur'ana i pokušamo doći do njegovih pouka i poruka. Ovo je noć kada bi trebali da klanjamo što više namaza. Ovo je noć dove, noć naših želja, noć u kojoj Allah dž.š. prima dove i želje od svojih dobrih robova - kazao je ef. Malkić prisutnim vjernicima.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail ef. Smajlović istakao je da je svaki ramazan poseban po sebi i da je to mjesec pun blagodati.

- Objave su dolazile u ramazanu i svaka objava je imala za cilj da bude uputa ljudskom rodu od rođenja do smrti. Ali objava Kur'ana je potekla u noći Kadr s prvim riječima ikre i ima za cilj da čovjeka učini boljim, učvrsti na toj stazi, kako bi očuvao potpunu dušu u sebi koja je dar Božiji ovom tijelu i živost daje. Ljudsko biće bez upute, bez objave, tumaralo bi stazama života, i zato oni koji bi mogli sebi umisliti da mogu bez Božije riječi, eksperimentišu sa sobom a to je vrlo skupo. Zato, kada učimo lekciju iz ovogodišnjeg ramazana, onda hajmo učiti lekciju da svi u ljudskom rodu možemo i trebamo učiti više, kako trebamo i možemo biti odgovorni više. Jer šireći nered među ljudima postaje se sluga šejtanski - kazao je ef. Smajlović.

Istakao je da se muslimani trebaju zapitati da li u životu primjenjuju ono što je objavljeno u Kur'anu, podsjetivši da je mubarek noć Lejletul-Kadr noć ibadeta i dova.

- Zato, iz ove noći izađimo s dobrim namjerama i sa željama da budemo jači i da iz ovog ramazana izađemo uspješniji - poručio je ef. Smajlović.
 

20200519_2_42531142_55099853.jpg
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.