open-navfaktor-logo
search
Pripremljenost
Sarajevo: Uspješno izvedena pokazna vježba o načinima djelovanja u slučaju zemljotresa
Pokazna vježba, koju je po scenariju odgovora na zemljotres organizirala Služba civilne zaštite (CZ) općine Novo Sarajevo u partnerstvu s drugim organizacijama, realizirana je danas na području ove općine, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.
14.10.2022. u 14:32
get url
text

Vježba pod nazivom "Pripremljenost stanovnika stambene zgrade za evakuaciju u slučaju zemljotresa" realizirana je u partnerstvu s Crvenim križom (CK) Federacije BiH i općinskim CK-om, te Gorskom službom spašavanja (GSS)–stanicom Sarajevo, a u njenom izvođenju sudjelovale su i ekipe Vatrogasnog društva Novog Sarajeva i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, kao i stanari stambene zgrade u ulici Porodice Ribar br. 3.

Scenario vježbe podrazumijevao je simuliranje djelovanja u slučaju zemljotresa, jačine pet stepeni Richtera, s epicentrom 40 kilometara južno od Sarajeva, te evakuaciju stanara iz zgrade na spomenutoj adresi u kojoj je došlo do kvara na liftu i urušavanja stubišta.

Sudionici vježbe demonstrirali su visok stepen sinhroniziranosti, profesionalnosti i umješnosti u "kritičnim situacijama", a na teren su izašli, najprije, pripadnici CZ-a i vatrogasci, potom su se pripadnici GSS-a konopcima spustili niz zgradu i kroz prozor stana evakuirali povrijeđenog stanara, kome je, najprije, pružena prva pomoć, nakon čega je transportovan kolima hitne pomoći.   

Kako je tim povodom kazao načelnik Općine Novo Sarajevo i komandant općinskog Štaba CZ Hasan Tanović, najnovija provjera osposobljenosti i umješnosti službi zaštite i spašavanja uslijedila je nakon uspješno realizirane vježbe evakuacije u slučaju požara.

- Naša namjera je da danas na terenu pokažemo kako su opremljene i obučene strukture CZ i da testiramo saradnju tih službi u sistemu spašavanja unesrećenih u slučaju zemljotresa – naveo je Tanović, istaknuvši spremnost Općine da i nadalje jača segment zaštite i spašavanja.

Podsjetio je kako je Bosna i Hercegovina nedavno primljena u članstvo Mehanizma EU za civilnu zaštitu, podcrtavajući odlučnost Općine Novo Sarajevo da kao jedinica lokalne zajednice doprinese realizaciji obaveza koje to članstvo podrazumijeva.

Sudionike vježbe pozdravio je pomoćnik općinskog načelnika za CZ i načelnik općinskog Štaba CZ Muhamed Memišević, istaknuvši kako Općina Novo Sarajevo nastavlja proces restrukturiranja sistema CZ, te da je jedna od aktivnosti u tom segmentu djelovanja i redovno održavanje vježbi.

Kako je kazao, u fokusu današnje vježbe jeste testiranje toka komunikacije i koordinacije službi zaštite i spašavanja, te uspostava komandnog lanca i efikasno operativno djelovanje na terenu, kao i animiranje građana u vezi s djelovanjem u kriznim situacijama.

Na značaj edukacije, obuke i provjeravanja osposobljenosti za djelovanje u vanrednim prilikama, uključujući i animiranje građana, ukazali su i predstavnici Crvenog križa FBiH i općinske organizacije Crvenog križa - Jasmin Nikšić i Asad Kučević.

Naglasili su kako aktuelne klimatske promjene podrazumijevaju potrebu jačanja spremnosti za odgovor na eventualne prirodne nesreće/katastrofe, te unapređenja na planu ljudskih i materijalnih resursa, a sve u funkciji smanjanjenja rizika za stanovništvo u slučajevima kriznih situacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.