open-navfaktor-logo
search
Otkriven prevarant
Sarajlija se predstavljao kao službenik banke i lakovjernim građanima "opuhao" račune
Policija Srednjobosanskog kantona rasvijetlila je više slučajeva prevare koje su na području ovog kanona prijavili građani, a kojim im je nanesena značajna materijalna šteta.
15.12.2021. u 13:01
get url
text
get url
text

Kako je saopćio MUP SBK, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke, te od građana tražio da mu dostave podatke sa bankovnih kartica (broj kartice sa prednje strane, kao i brojeve sa zadnje strane kartice - CVV/CVC), kako bi im banka uplatila novčani poklon bon.

Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca sa računa građana putem interneta. Navedeni novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine, odakle je podizao taj novac.

- U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom provedene su radnje dokazivanja, a na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu, koje koristi osumnjičeni D. M. rođen 1997.godine iz Sarajeva. Prilikom pretresa pronađen je jedan plinski pištolj, mobitel, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela - naveli su iz MUP-a SBK.

Protiv osumnjičenog će nadležnom Kantonalnom tužilaštvu u Travniku biti podnesen izvještaj o počinjenju 10 krivičnih djela iz oblasti internet prevara.

Ove aktivnosti su realizovane u saradnji Federalnom upravom policije, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Tuzlanskog kantona, naveli su iz MUP-a SBK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.