open-navfaktor-logo
search
"Trebao biti usvojen"
Šarović: Državni zakon o gasu riješio bi sve probleme
Šarović je novinarima u Sarajevu kazao da je Ministarstvo još 2017. godine uputilo taj zakon
03.10.2019. u 15:08
get url
text

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović podsjeća da je pozitivno mišljenje dva entiteta jedini preduvjet za daljnju proceduru državnog zakona o gasu o kojem se govori već tri godine i koji je "usuglašen na brojnim sesijama", ali nije dobio pozitivno mišljenje iz Federacije BiH.

Šarović je novinarima u Sarajevu kazao da je Ministarstvo još 2017. godine uputilo taj zakon na ocjenu i da je iz Republike Srpske dostavljeno pozitivno mišljenje u julu ove godine, a iz Federacije BiH negativno mišljenje 2017. godine. Šarović naglašava da se energetska zajednica također izjasnila pozitivno te poziva da to učini i Federacija BiH ili, pak, da dostavi primjedbe koje će Vijeće ministara uvažiti ili ne.

Kad bi Bosna i Hercegovina imala uređenu zakonodavnu regulativu u ovoj oblasti, ne bi se javljali problemi poput jučerašnje dileme da li će BiH, odnosno Sarajevo ostati bez snabdijevanja gasom. Na novinarsko pitanje da li je probelm u vezi s ovim zakonom pitanje eventualne promjene dobavljača gasa, Šarović odgovara da Bosni i Hercegovini treba sigurno snabdijevanje energentima i više izvora snabdijevanja kako bi građani bili sigurni, a gas bio jeftiniji zbog konkurencije.

- Važan je i turski, kao i jadransko-jonski tok, a ne opredjeljivati se samo o jednom - zaključio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U ovoj prilici on je odgovarao i na novinarska pitanja druge vrste, pa je za dozvolu izvoza pilećeg mesa iz Bosne i Hercegovine naveo da je to značajan doprinos postizanju evropskih standarda u toj oblasti. Bosna i Hercegovina već izvozi 9.000 tona pilećeg mesa u region, a sad se, prema njegovim riječima, otvara perspektiva za tržište Evropske unije koje nije lako osvojiti.

Na pitanje kako će reagirati stranka čiji je on član ako ministrica odbrane BiH kandiduje dodatno za dnevni red iduće sjednice Vijeća ministara BiH Godišnji nacionalni plan za BiH (ANP), Šarović nije htio prejudicirati događaje.

Rekao je samo da će se Vijeće ministara opredijeliti ako do toga dođe, a trenutno nije  želio ni komentirati jer u pripremi za današnju, u međuvremenu odgođenu sjednicu Vijeća ministara, ta tačka dnevnog reda nije bila ni u pripremi, kako je rekao, niti se  ministrica Pendeš pojavila na zasjedanju.

Ministar Šarović naglašava da je on za promjenu parlamentarne većine i da je SDS uvijek za sprečavanje "da se Zastupnički dom koristi kao sredstvo političkih pritisaka".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.