open-navfaktor-logo
search
Spuštanje tenzija
Šarović: Kloniti se huškačke retorike i srljanja, tražiti rješenja za izlazak iz krize
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ponovo se osvrnuo na Zakon o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.
06.08.2021. u 15:11
get url
text

- U proteklih nekoliko dana smo svi rekli što smo mislili reći o ovom slučaju, a neki i više nego što je trebalo, ali smatram da je vrijeme da se što je moguće prije svi odmaknemo od retorike i izjava koje ne vode nikuda osim u slijepu ulicu jer ćemo u suprotnom zakasniti – istakao je on. 

Ističe da je u tome odgovornost svih bez obzira na kojoj su strani. 

- Inzkovom nepotrebnom odlukom šteta je već napravljena. Pobjednikom se teško neko može nazvati koliko god se trudio da bude. Sva tri naroda u BiH i njeni izabrani predstavnici svojim dobrim odnosima, koji treba da se njeguju, moraju i u ovoj situaciji samo dijalogom da grade budućnost zemlje i svih njenih građana kloneći se huškačke retorike, srljanja i prizivanja retrogradne amosfere koja nikome neće, uvjeren sam, donijeti dobro – sugerisao je Šarović. 

On kaže da su građani ove zemlje gdje god živjeli umorni od ovih tema, ali treba reći da su nezadovoljni sa svojim životima jer loše žive i nažalost lako ih je povesti u lošem smjeru. 

- Upravo zbog toga želim da vjerujem da su pripadnici zemalja EU-a, članice Vijeća za provedbu mira, ali i sam gospodin Christian Schmidt oko pitanja koje nas je duboko podijelilo spremni da rade na stvaranju prije svega bolje opće atmosfere i spuštanja tenzija, ali i da zajedno sa svima nama, relevantnim predstavnicima, imajući uravnotežen pristup prema svim stranama pomognu da dođemo do rješenja koja vode izlasku iz rastuće krize uvažavaju različite argumente strana pa i srpske strane – zaključio je Šarović, saopćio je SDS. 

On je poručio da vjeruje da je ovakav put jedini ispravan i moguć. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.