Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da su nakon obavljene rasprave usvojena dva zaključka.

- Jedan se odnosi na ocjenu Vijeća ministara BiH da se radi o odluci kosovske strane, koja je u suprotnosti sa CEFTA -om i krši ovaj sporazum, odnosno zonu slobodne trgovine, pa traži od kosovske strane da te diskriminatroske mjere ukine i odmah stavi van snage - kazao je Šarović.

Dodao je da Vijeće ministara BiH također traži od Evropske komisije i njenih zvaničnika da se uključe u taj problem "koji prijeti da poremeti zonu slobodne trgovine i da od kosovske strane zatraži hitno ukidanje tih mjera".

Šarović je obavijestio novinare da je komesar Johanes Hahn također dao izjavu i reagovao na tu mjeru kosovske strane i tražio je hitno ukidanje zaštitnih mjera, "koje su, kada je u pitanju BiH, ničim izazvane".

- BiH ničim nije doprinijela uvođenju tih mjera. Smatramo da je obrazloženje koje je dala kosovska strana neutemeljeno u odredbama CEFTA sporazuma. Uz to, BiH nije konsultovana prije donošenja tih mjera niti na bilo koji način obavještane, što je na neki način nefer odnos kosovske strane spram jedne od članica CEFTA sporazuma - navodi Šarović.

Ponovio je da BiH ničim, bar kada su ekonomski argumenti ili status u okviru CEFTA-e, nije doprinijela uvođenju ovakvih mjera.

- Vidljivo je da su mimo ekonomskih mjera, ovdje prisutni i neki neekonomski razlozi, sasvim je jasno iz obrazloženja koje je dala kosovska strana - smatra ministar Šarović.

Po njegovim riječima, BiH u ovom trenutku ne razmatra bilo kakve kontramjere.

Mislimo, dodao je on, da u ovom trenutku "mi ne treba da idemo tim primjerom i dat ćemo priliku i šansu i kosovskoj strani, ali i Evropskoj komisiji da se ovaj slučaj riješi na drugi način".

Šarović smatra kako je to najteže kršenje CEFTA sporazuma u 12 godina postojanja regionalne slobodne zone trgovine.

- Svakako da je CEFTA sporazum ozbiljno uzdrman i pitanje uopšte statusa CEFTE vjerovatno će, ukoliko ove mjere ne budu ukinute, doći u pitanje - kazao je Šarović.   

Na pitanje koliko je BiH žrtva odnosa Srbije i Kosova, odgovorio je da BiH ne želi da se miješa u odnose Srbije i Kosova. Ali očito je jasno da je uz Srbiju, BiH zemlja koja trpi sankcije, odnosno  mjere koje su suprotne odredbama CEFTA sporazuma.

Upitan da li će ići na sastanak članica CEFTA-e u Prištini, kazao je kako je na zajedničkom sastanku s kolegom Rasimom Ljajićem procijenjeno kako je besmisleno putovati u Prištinu kada nisu uvažene njihove primjedbe ili zahtjevi da se na ministarskoj konferenciji početkom decembra pitanje zaštitnih mjera Kosova uvrste na dnevni red.

- S obzirom da je Kosovo domaćin tog ministarskog skupa, oni su uz Sekretarijat CEFTA-e sastavljači dnevnog reda. Naš zahtjev nije prihvaćen i zaista putovati u Prištinu, a da se ključno pitanje ne razmatra, smatramo besmislenim - kazao je ministar Šarović.