Jedinstvene mjere

Šarović najavio zabranu izvoza drvnih sortimenata iz BiH u naredne dvije godine

Objavljeno: 24.05.2019. u 14:28

Izvoz bi bio zabranjen u naredne dvije godine i uvela bi se taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača

FOTO: ARHIV

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović narednih dana će provesti hitne konsultacije sa nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Vijeću ministara BiH, kako bi se zabranio izvoz šumskih drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine.

Izvoz bi bio zabranjen u naredne dvije godine i uvela bi se taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača.

Namjera je da ove mjere budu jedinstvene za oba entiteta kako bi se u potpunosti smanjio izvoz drvne sirovine i omogućio nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH.

Ministarstvo vanjeske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prethodno je zaprimilo od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a te od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inicijative za zabranu izvoza drvnih sortimenata i uvođenje taksi na izvoz rezane građe, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije