open-navfaktor-logo
search
Šef Delegacije EU
Sattler otkrio šta misli o Schmidtovoj odluci
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler govorio je o odluci Christiana Schmidta da u izbornoj noću nametne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH.
18.10.2022. u 18:33
get url
text

- Da li je fer od političara da ne mogu riješiti pitanja koja su stavljena pred njih? Momenat nije bio idealan, možda bi bilo bolje da je urađeno dan prije izbora, ali političari su ti koji nisu mogli postići sporazum kroz brojne runde pregovora - odgovorio je na pitanje o o trenutku nametanja odluke.

Pojedini zvaničnici iz susjedne Hrvatske su Schmidtove odluke vidjeli kao uspjeh diplomatije premijera Andreja Plenkovića.

Sattler podcrtava da nema dokaza da je Hrvatska i tamošnji HDZ uticao na Schmidta, iako je, podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske na Twitter nalogu napisala da su sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovni dogovarali izmjene Izbornog zakona BiH.

VEZANI TEKST - OHR tvrdi: Uvedeno 10 mjera za unapređenje funkcionalnosti FBiH, evo pojašnjenja

- Bio bih iznenađen, a evo i zašto. Kada se priključite EU, desi se nešto prelijepo. Izgubite dio svog suvereniteta ali dobijete nešto drugo – udružite svoje resurse a političke odluke se donose zajednički. Iluzorno je da jedna zemlja može dominirati po bilo kojem pitanju. Ni velike zemlje članice ne mogu dominirati po pitanju vanjske politike. Tamo ima malih zemalja i onih koje još nisu shvatile da su male - tvrdi šef Delegacije EU u BiH za N1.

Za kraj je upozorio kako države članice EU ne žele da gledaju kako se vlast u jednoj zemlji formira predugo, te da nema razloga za takvo što. Evropa sada gleda prema ovamo, poručio je, naglašavajući da bi vlade trebale biti formirane do kraja godine. Priznaje da Schmidtove uredbe nisu stoposto efikasne u sprječavanju neformiranja federalne vlade, ali tvrdi da će spomenute mjere imati dugoročan učinak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.