On je, između ostalog, poručio kako je ulazak BiH u EU i dalje primarni cilj.

- Građani BiH kreću u put oporavka, kao i građani širom kontintenta. Evropska unija usmjerila je svoje političke i ekonomske resurse kako bi osigurala snažan i održiv oporavak. Dio ambicioznog makroekonomskog plana EU je Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan vrijedan 9 milijardi eura - kazao je.

Daljnji napredak, istakao je on, može i treba se postići tokom 2021.godine.

- Plan je sveobuhvatan i zahtjevan, uključuje ustavne amandmane za jačanje demokratske odgovornosti i borbu protiv diskriminacije, pravovremenu i učinkovitu provedbu sudskih odluka i korake koji će osigurati da politički, izborni i administrativni sistem djeluju efikasnije u službi građana - naglasio je Sattler.

Istakao je da  se u Bosni i Hercegovini već provodi značajan program pomoći EU kroz nabavku medicinske opreme te za očuvanje radnih mjesta i podršku privredi.

- Unatoč ogromnim izazovima napredak Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji nije zaustavljen i ostaje zajednički cilj. Nijedna promjena nije jednostavna, ali nije ni nemoguća. Sve one su za dobrobit građana Bosne i Hercegovine. Neka ovaj Dan Evrope služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju - poruka je ambasadora Evropske unije u BiH Johanna Sattlera građanima BiH povodom Dana Evrope - poručio je Sattler.