open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SBiH poručuje Vučiću: Mjesto za razgovor je u institucijama države, a ne u kafanama po Sedreniku
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog straha od sankcija izrazio je spremnost da dođe u Sarajevo i razgovara, saopćili su iz Stranke za BiH.  
Samir Šišić
17.11.2021. u 14:11
get url
text

- Ko god hoće i ko god je legitimni predstavnik jednog naroda, ja nemam problem da razgovaram - rekao je Vučić, a iz SBiH pozivaju Vučića da prestane sa licemjernim ponašanjem.

VEZANI TEKST - Vučić: Koja je to vlast u Srbiji više uradila za Bošnjake od ove, s Izetbegovićem mogu se naći i na Sedreniku

- Ovakvo njegovo ponašanje, nije ništa drugo nego nastavak miješanja srbijanske politike u unutrašnje uređenje države BiH, još od početka 90-ih. Upravo zbog razgovora sa "predstavnicima naroda", a ne sa predstavnicima države Bosne i Hercegovine, stanje je pod neprestanim tenzijama! - ističu iz SBiH i dodaju:

- Pošto je Vučić navikao da hoda po brdima oko Sarajeva u vrijeme rata, i ono zbog čega je tada dolazio nije se realizovalo, sada je mjesto za razgovor u zvaničnim institucijama države, a ne u kafanama po Sedreniku i Trebeviću. Pod okriljem srbijanskog "mirotvorstva" građani Bosne i Hercegovine su pretrpjeli u srcu Evrope strašne golgote.

Iz SBiH dodaju da, ako Vučić uistinu želi mir susjednoj mu državi BiH, neka prestane davati podršku secesionističkim snagama u Banjoj Luci.

- Koliko su bile iskrene namjere Srbije prema BiH u prošlosti, najbolje govori presuda Međunarodnog suda pravde u kojoj se kaže: "Sud kоnstatira da je, vezano za genocid izvršen u Srebrenici u julu 1995. godine, Srbiјa prekršila obavezu sprečavanja genocida prеma Kоnvеnciјi о sprеčavanju i kažnjavanju zlоčina gеnоcida" - zaključili su iz SBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.