- Imamo veoma jasan sporazum s američkom vladom o tranzitu gasa i energetskoj suverenosti Evrope. Također smo se usaglasili da podržimo Ukrajinu. Apsolutno je jasno da su u situaciji poput ove sve opcije za stolom – kazao je Scholz.

Dodao je kako će  odgovor biti jedinstven i odlučan.

- Radimo veoma naporno s našim saveznicima u NATO-u i Evropskoj uniji kako bismo pojasnili šta možemo učiniti u ovoj konkretnoj situaciji – naglasio je Scholz, dodajući da zapadni saveznici moraju zauzeti odlučan stav prema očuvanju strateške sigurnosti.

- To će također biti od kritičnog značaja za slanje snažne poruke Rusiji da će platiti veoma visoku cijenu ukoliko intervenira u Ukrajini – kazao je.

Njemački kancelar je pojasnio kako se radi na korištenju svih kanala dijaloga koji su  sada na raspolaganju: razgovorima između Sjedinjenih Država i Rusije, kroz Vijeće NATO-Rusija, OSCE, i također putem normandijskog formata.

Intervju je objavljen uoči današnje posjete Scholza Sjedinjenim Državama tokom koje bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Joe Bidenom, prenosi ruska novinska agencija TASS.