Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu, nakon sastanka s luksemburškim premijerom Xavierom Bettelom, Scholz je rekao da je situacija u Ukrajini izuzetno napeta.

- Zajedno sa svojim kolegom, želio bih pozvati ruskog predsjednika (Vladimira Putina) da odmah prekine neprijateljstva, povuče sve trupe iz Ukrajine i vrati se dijalogu - rekao je Scholz.

On je izrazio zabrinutost zbog obimnih kretanja ruskih trupa i izvještaja o velikom vojnom konvoju koji se približava glavnom gradu Kijevu, te upozorio da će se Moskva sigurno suočiti s dodatnim sankcijama ako nastavi s vojnim napadima.

- Čvrsto smo na strani Ukrajine i učinit ćemo sve da pomognemo Ukrajini da se odbrani od ovog neopravdanog napada - naglasio je Scholz.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je da je zamolio njemačkog kancelara da pomogne u zatvaranju neba iznad Ukrajine kako bi se zaustavila Rusija u granatiranju civila.

- Imao sam telefonski razgovor sa kancelarom Scholzom. Govorili smo o ruskom granatiranju stambenih naselja u ukrajinskim gradovima tokom mirovnih pregovora. Naglasio je potrebu da se zatvori nebo nad Ukrajinom - rekao je Zelenski.

Također je, prenosi Reuters, rekao Scholzu da ubrza proces priključenja Ukrajine u EU.

Ruska vojna operacija u Ukrajini u utorak je ušla u šesti dan, a civili snose najveći teret oružanih sukoba. Najnoviji izvještaji govore da se ruske snage kreću prema glavnom gradu Kijevu, dok su u ostalim gradovima poput Harkova jutros nastavljena raketiranja.

Zapadne zemlje odgovorile su sankcijama prema Rusiji, a ta zemlja je dodatno izolovana nakon što je avionima njenih kompanija zabranjeno letenje u evropskom i kanadskom zračnom prostoru, dok je određen broj ruskih banaka izbačen iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT.

Iz Ujedinjenih nacija saopćeno je da je od početka ruskog napada u Ukrajini ubijeno najmanje 136 civila među njima 13 djece, a ranjeno 400 civila.

Uporedo s tim, glasnogovornica Ureda Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Shabia Mantoo saopćila je da je proteklih dana iz Ukrajine u susjedne zemlje izbjeglo blizu 660.000 ljudi.