open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
SD i SBiH u petak potpisuju sporazum: Hoće li nova koalicija u Tuzlanskom kantonu biti proširena?
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Socijaldemokrate (SD) BiH u petak bi trebali potpisati sporazum o zajedničkom djelovanju u Tuzlanskom kantonu (TK), saznaje Faktor.
26.10.2022. u 13:00
get url
text
Semir Efendić i Enver Bijedić

Obje spomenute stranke imaju po dva zastupnika u novom sazivu Skupštine Tuzlanskog kantona, pa bi potpisivanjem sporazuma formirali blok od četiri zastupnika.

VEZANI TEKST - Skupštinsku većinu u TK činit će SDA, DF i SBiH, moguće i još neke stranke da se pridruže

Sporazum će, kako saznajemo, potpisati predsjednik SDBiH Enver Bijedić i njegov kolega iz SBiH Semir Efendić, ali i četiri zastupnika obje stranke u Skupštini TK.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije (SDA) će u Skupštini TK imati 13 zastupnika, Socijaldemokratska partija (SDP) osam, Demokratska fronta (DF) četiri, Pokret demokratske akcije (PDA) tri, SDBiH, SBiH i Narod i pravda (NiP) po dva te Naša stranka (NS) jednog. Minimum potreban za skupštinsku većinu je 18 zastupnika.

Iz Kantonalnog odbora SDA TK za Faktor je potvrđeno da je ova stranka okupila skupštinsku većinu koja broji 19 ruku i koju će, pored 13 zastupnika SDA, činiti i zastupnici DF-a i SBiH. Tada nam je rečeno da nije isključeno da većina od 19 bude proširena.

Da li to znači da će i SD formiranjem bloka sa SBiH postati četvrti politički subjekt u vlasti, znat će se vrlo brzo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.