open-navfaktor-logo
search
Burno u Krajini
SDA Bužim: Ružnićeva čestitka za Božić je provokacija; SDP: Tražit ćemo ostavku načelnika
U Unsko-sanskom kantonu, preciznije u Bužimu, veoma je burno nakon što je u ovoj krajiškoj općini osvanuo plakat "Sretan Božić i Nova godina" premijera USK Mustafe Ružnića (A-SDA/NES) i predsjedavajućeg Skupštine Rasima Halkića (SDP).
28.12.2021. u 14:33
get url
text

Uslijedile su reakcije političkih stranaka iz Bužima, SDA je tražila da se ukloni plakat istakavši "da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u viteškom gradu Bužimu". Plakat je ubrzo uklonjen, a načelnik Bužima Mersudin Nanić (SDA) je podržao ovaj potez. Pokušali smo dobiti njegov komentar o novonastaloj situaciji.

- Dobit ćete saopćenje u toku dana - napisao nam je u SMS-u Nanić.

S druge strane, predsjedavajući Općinskog vijeća Bužima Suvad Šahinović (SDP) osudio je uklanjanje čestitke, a na pres konferenciji kazao je: 

- Općina Bužim je sigurno jedna merhametli općina. Iz tog razloga sam sazvao press konferenciju i javno rekao da općinski načelnik nema moju podršku u općinskom vijeću. Moralni čin bi bio da podnese ostavku na mjesto načelnika. Mi smo takva država gdje moramo zajednički da živimo i šaljemo poruke mira.

Umjesto da ih šaljemo, mi šaljemo da još više ustalasamo situaciju. Još više produbljujemo krizu i taj nacionalizam proradi. Čuo sam se sa načelnikom, i pitao sam ga – je li svjestan šta je objavio. Rekao je da je spreman na posljedice. Ja sam rekao da nema našu podršku i to nije BiH - prenio je N1.

Dodao je da će SDP tražiti da Nanić podnese ostavku.

Oglasila se i nevladina organizacija, Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine. 

- Duh Božića i božićnog vremena je dio tradicije bosanskohercegovačke povijesti vezan uz hrvatski i katolički identitet. Stičemo dojam, da svaki Božić, neko ili više njih, svjesno i maliciozno traže način da umanje, degradiraju ili ogade ovaj blagdan radosti.

Poruke SDA i načelnika u Bužimu u kontekstu Božića se ne mogu ni osuditi. Gnjusno, poražavajuće i za svaku osudu je uopće pročitati priopćenje za javnost koje su uputili općinska organizacija SDA, kao i načelnik Bužima.

Ovakve reakcije su živi dokaz i primjer "moderne i građanske" države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda taj primjer jednakopravnosti i suverenosti s kojom bi trebali pristupiti EU, a božićna čestitka je vrijeđanje?! - navodi se, između ostalog, u saopćenju HNS-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.