open-navfaktor-logo
search
"Destabilizirajuća politika"
SDA: Odlikovanje Dodika još jedna potvrda da Vučićevoj politici prema BiH nedostaje iskrenost i vizija
Dodjela najvišeg odlikovanja Republike Srbije Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lideru SNSD-a, još je jedna potvrda da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne vodi iskrenu politiku prema Bosni i Hercegovini, reakcija je Stranke demokratske akcije (SDA).
29.06.2021. u 17:41
get url
text

- Vučić u javnim istupima ne propušta priliku da kaže kako poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine - suverenitet uglavnom ne pominje, te da želi najbolje odnose sa BiH i Bošnjacima. Međutim, ove riječi ne prate djela.

VEZANI TEKST - Uručen Orden: Dodik ga je itekako "zaslužio" jer zastupa Vučićeve, a ne ciljeve države BiH

Jer, ne može se poštovati BiH, a nagrađivati čovjek koji već godinama prijeti njenom disolucijom, "mirnim razlazima" i svojom politikom ugrožava stabilnost BiH, ali i cijele regije.

Ne mogu se zagovarati ni bolji odnosi s Bošnjacima, a odlikovati Dodika, koji je odlikovao Karadžića i druge presuđene ratne zločince - istakli su iz SDA.

Naglasili su da pri tome, Vučićeva Srbija nagrađuje političara koji je zbog stalnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma stavljen na "crnu listu" State Departmenta i kojem prijete slične sankcije i vodećih država EU.

- Odlikovanjem Dodika, Vučić je direktno potvrdio da podržava njegovu destabilizirajuću politiku. To je većini nas u BiH već odavno jasno. Uvjereni smo da nakon ovog čina više nikakve dileme o tome neće imati ni države garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vučićeva politika koja je prije par godina bila obećavajuća se pretvorila u politiku koja luta i koja je bez vizije - naveli su iz SDA-

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.