open-navfaktor-logo
search
Skupština TK
SDA traži vanrednu sjednicu: Podrška uhapšenima i hitno usvajanje izmjena Zakona o visokom obrazovanju
Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) uputili su zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) s dvije tačke dnevnog reda. Kao prvu tačku dnevnog reda predažu usvajanje izmjena Zakona o visokom obrazovanju TK, a kao drugu zauzimanje stava o hapšenju bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH).
16.09.2021. u 12:57
get url
text
Press konferencija u KO SDA TK

- Mi najoštrije osuđujemo postupanje pravosuđa Srbije, a dijelom i nekih istražnih organa u BiH. Zbog toga mislimo da Skupština TK mora zauzeti stav. Sve je počelo hapšenjem Ejupa Ganića 2010. godine, nastavljeno s Jovanom Divjakom, Naserom Orićem, Huseinom Mujanovićem, Osmanom Osmanovićem i na kraju Edinom Vranjem, a sve na osnovu montiranih optužnica iz Srbije - kaže predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudin Skopljak.

Dodaje da je jasno da Skupština TK te procese ne može zaustaviti, ali je važno da postoji stav i podrška tim ljudima.

Visoko obrazovanje

U Klubu zastupnika SDA kažu da izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK tretiraju prava studenata, u smislu da se onima koji su ranije započeli studije za još tri godine produžava rok da ih okončaju, a također se reguliše i pravo studenata koji su izgubili pravo na školovanje, stoga je veoma važno da budu usvojene što prije.

- Mi smo kategorično za to da se izmjene Zakona o visokom obrazovanju moraju usvojiti prije početka nove akademske godine. Zbog toga ovaj zahtjev za vanrednom sjednicom treba shvatiti kao naš apel da se to učini. Smatramo da je krajnji rok za donošenje 25. septembar, da bi sve završili prije početka akademske godine - rekao je zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević.

Ukoliko se to ne desi, naglasio je, poslat će poruku da je skupštinska većina na strani lobija, odnosno privatnih fakulteta, koji su do sada bili u povlaštenom položaju, a ovim izmjenama zakono bi to prestali biti.

- Mi podržavamo Studentski patrlament Univerziteta u Tuzli u njihovim zahtjevima za rješavanje statusa imatrikulanata i za omogućavanje prijenosa četiri ispita u narednu akademsku godinu. To smatramo opravdanim kako za imatrikulante, tako i za sve ostale zbog uvjeta koje smo imali usljed COVID-19 - dodao je Čaušević.

Četvrti val pandemije

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK dr. Šekib Umihanić skrenuo je pažnju na trenutnu higijensko-epidemiološku situaciju, rekavši da udio pozitivnih u broju testiranih konstantno raste.

- U posljednja 24 sata imamo oko 25 posto pozitivnih u ukupnom broju testiranja, tako nešto smo imali u martu, kada je već dobro odmakao treći val pandemije. Delta soj koji sada imamo mnogo se lakše prenosi, a ima i teže kliničke oblike. Trenutno imamo 50 pacijenata u COVID-1 bolnici Univerzitetskog-kliničkog centra (UKC) Tuzla i vrlo brzo nas čeka otvaranje i druge bolnice - kaže Umihanić.

On podvlači da je izostala analiza i prezentacija spremnosti po pitanju zaštitne opreme, lijekova PCR testova, kao i procjena stepena sigurnosti aparata za upotrebu oksigenoterapije.

- Mi smo tražili da se u rebalansu budžeta obezbijedi 500 hiljada KM za obnovu i nabavku opreme, ali Vlada TK to nije odbrila. Postavlja se pitanje u kakvom su stanju aparati za oksigenoterapiju, centralni spremnici za kiseonik, vodovi za kiseonik i prostorije u zdravstvenim ustanovama - upitao je dr. Umihanić.

Rekao je da u TK još uvijek nije ujednačan sistem rada Covid-ambulantama u domovima zdravlja, a ne postoje ni smjernice za postupak orijave i ostvarivanje prava iz oblasti profesionalne bolesti COVID-19.

- Kao Klub zastupnika pozivamo sve da se vakcinišu, jer smatramo da je to jedini siguran način zaštite od COVUID-19 - poručio je Umihanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.