open-navfaktor-logo
search
Manipulacija
SDA tvrdi da se radi o velikoj obmani Hadzibajrića: Ko je dobio stan od Općine Stari Grad?
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić samouvjereno je najavio raspisivanje javnog poziva o dodjeli stanova mladim bračnim parovima. Bila bi to divna vijest da je cijeli proces dodjele transparentan, saopćili su iz Općinskog odbora SDA Stari Grad.
09.11.2020. u 09:30
get url
text

- Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Općine Stari Grad: "Odluka predviđa raspisivanje javnog poziva za mlade bračne parove koji žele iskoristiti ovu pogodnost, a kako je pojasnio općinski načelnik, nadležna služba je već provela sve potrebne procedure i dodjela stanova uskoro može početi". Koje su to procedure provedene, o kakvim stanovima se radi, koji su kriteriji za njihovu dodjelu i gdje je registar stanova Općine Stari Grad - pitanja su koja su prema načelniku više puta uputili Amila Olovčić-Vražalica i Faruk Redžić, članovi Komisije za stanove kojima raspolaže Općina Stari Grad - naveli su iz SDA Stari Grad. 

Dodjela stanova je, navode, gromoglasna priča koja nije po zakonu. 

Amila Olovčić - Vražalica

- Mi kao članovi komisije i ja kao njen zamjenik, nemamo uvid u sve aplikante niti dostavljen kriterij po kojem su oni vrednovani. Nama se dostave prethodno utvrđeni prijedlozi od načelnika na odobrenje, bez mogućnosti uvida u kriterij po kojem je odlučeno da se oni uzmu u razmatranje, niti znamo o kakvim stanovima se radi i u kakvom su stanju - pojašnjava Olovčić-Vražalica i naglašava kako Općina Stari Grad dodjeljuje stanove i u drugim općinama Sarajeva, a nikom se ne odobrava uvid u registar stanova.

Iz SDA ističu da fiktivno postoji Odluka kojom se propisuju uslovi, kriteriji i postupak za dodjelu i prodaju stanova na kojima je Općina Stari Grad Sarajevo davalac stana na korištenje, kao i kojim osobama se mogu dodijeliti. 

Faruk Redžić

- Evidentno je da načelnik Hadžibajrić manipuliše podacima. Lično sam više puta tražio da se Komisiji omogući uvid ko je sve dostavio zahtjev na protokol Općine kao i da se vidi sa koliko stanova Općina Stari Grad raspolaže. Smatram da je nedopustivo ovakvo ponašanje prema Komisiji čija je uloga da na osnovu Odluke i liste prioriteta razmotri sve prispjele zahtjeve pa tek onda da ide dalje u proceduru - kazao je Redžić.

Brojne su, dodaju iz SDA, nepravilnosti i sporne stavke oko dodjele stanova kojima se mora stati u kraj. Smatraju da svi podnosioci zahtjeva na Javni konkurs moraju biti ispoštovani i adekvatno u skladu sa Zakonom ocijenjeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.