open-navfaktor-logo
search
Nesuglasice u "Trojki"
SDP i NS vrše pritisak na NiP da daju novac za Jazz Fest: "Pozivamo na smirivanje strasti"
Nastavljaju se prepucavanja unutar stranaka "Trojke" u Sarajevu u vezi s Međunarodnim muzičkim festivalom Jazz Fest koji nije dobio novac od Vlade Kantona Sarajevo. 
09.06.2021. u 13:22
get url
text

Sve je krenulo u ponedjeljak kada je umjetnički direktor festivala Edin Zubčević saopćio da je otkazano ovogodišnje izdanje i za to okrivio Samira Avdića, ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, jer ovaj festival nije dobio sredstva za projekte na Javnom pozivu koji je objavilo ovo ministarstvo.

VEZANI TEKST - Fortina Naša stranka očitala lekciju NiP-ovom Samiru Avdiću zbog Jazz Festa

Povodom otkazivanja Jazz Festa Sarajevo danas se oglasio i Kantonalni odbor Socijaldemokratska partija (SDP) Sarajevo.

- Imajući u vidu da je Jazz Fest jedan od najznačajnijih tradicionalnih kulturnih događaja, kako u Sarajevu tako i u cijeloj regiji, sarajevski SDP smatra da Vlada KS, Ministarstvo kulture i sporta KS i Jazz Fest trebaju i moraju naći zajedničko rješenje kako ovaj događaj ne bi bio otkazan. Otkazivanje nikome ne ide u prilog, a pogotovo ne kulturnoj sceni koja zbog pandemije već egzistira u jako reduciranoj formi. Prostora, vremena, ali i sredstava ne nedostaje. Vrijeme pred nama će pokazati da li nedostaje dobre volje. Ovim putem pozivamo sve aktere na smirivanje strasti i rješavanje problema u najboljem interesu građanki i građana Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine i cijele regije, a po nama jedino ispravno rješenje je da se Jazz Fest održi – stoji u dopisu KO SDP-a Sarajevo.

Oni dodaju da ukoliko organizatori Jazz Festa pristaju da "zajedno iznađemo rješenje za održavanje ovog značajnog festivala, kadrovi sarajevskog SDP-a u općinama, Gradskoj upravi i Vladi Kantona Sarajevo će dati svoj doprinos i biti dio rješenja".

- Želimo naglasiti da mi u sarajevskom SDP-u ovaj problem ne vidimo kao problem u radu jednog ministra, niti kao proceduralni problem. Ovdje se radi o potpunom nedostatku sistema i preuzimamo manji dio naše odgovornosti zbog činjenice da još nisu realizovana obećanja data u koalicionom sporazumu iz oblasti kulture i sporta. Vlada Kantona Sarajevo mora ozbiljnije pristupiti reformama u ovoj oblasti, a ne samo nastavljati dosadašnje prakse – smatraju u KO SDP-a Sarajevo.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković taskođer je komentirao otkazivanje Jazz Festa u Sarajevu, odnosno činjenicu da Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo nije dalo novac za ovu manifestaciju.

VEZANI TEKST - Konaković o Jazz Festu: Nismo vam mi neko ko pod pritiskom u javnosti donosi odluke

- Budžetski novac često se troši netransparentno. Uočene su mahinacije kod dodjele sredstava udruženjima i unazad nekoliko godina ta se oblast počela dodatno kontrolisati. Propisani su kriteriji za apliciranje, istina je da su strožiji, ali se red počeo uvoditi. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom se uključio u procese i često ih koordinira. Svi imaju ista pravila - napisao je Konaković na Facebooku.

Svoje mišljenje o otkazivanju muzičkog festivala na Facebooku je napisala i proslavljena bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

- Odluka Kantona Sarajevo da ne podrži Jazz festival nije "greška", to je politička strategija Ministarstva kulture i stranke koja "drži" to ministarstvo. Sjećam se kada je Dino Konaković, tadašnji premijer (SDA, a sada NiP) rekao Harisu Pašoviću, Danisu Tanoviću i meni da nikada nećemo moći postati direktori ni jedne kulturne institucije u Kantonu Sarajevu jer nismo "u stranci". Čovjek je to izgovorio na zvaničnom sastanku potpuno uvjeren da se radi o nečemu legalnom i normalnom. Tada sam se pokupila i otišla živjeti u Berlin, odakle i ovo pišem. Kada bude vrijeme, govorit ću više o tome - ali sad je vrijeme za nešto drugo, a to je: Jazz Fest Sarajevo se mora održati! Kako ? Ima puno načina, a "trojka" ima malo vremena da ih nađe – napisala je Žbanić na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.