open-navfaktor-logo
search
Poziv tužilaštvu
SDP Mostar o deponiji Uborak: Novac je brutalno opljačkan, a zdravlje ljudi ugroženo
Pozivamo predsjednika Zastupničkog doma PFBiH da ne potpisuje rješenja za godišnji odmor nego sazove tematsku sjednicu o stanju na Uborku, saopćio je SDP Mostar
31.07.2019. u 10:29
get url
text

SDP Mostar traži od Tužilaštva da informiše javnost o poduzetim aktivnostima u vezi s deponijom Uborak, s obzirom na to da je, kako navode, više nego jasno kako se nalazimo pred ekološkom katastrofom.

-Svi dokumenti upućuju da se radilo o brutalnoj pljački javnog novca, koji za posljedicu imaju ugrožavanje zdravlja ljudi, te je dužnost i obaveza utvrditi po zakonu odgovorne osobe! Očigledno je da ostaci lokalne vlasti kao i federalna vlada ne poduzimaju ništa ozbiljno da bi se ovaj problem riješio, što će s aspekta opravdanih zahtjeva građana sistem odvoza komunalnog otpada opet odvesti u blokadu i nesagledive posljedice - ističu iz mostarskog SDP-a.

Pozivaju inspekcijske organe da javno objave svoje nalaze i potvrde kako je jedino ispravno rješenje da se deponija Uborak od 11.9.2019 zvanično i zakonski zatvori, jer, kako ističu, ne postoji niti jedan formalni, a ni tehnički uvjet za nastavak njenog rada.

-Na kraju, pozivamo predsjednika Zastupničkog doma PFBiH da ne potpisuje rješenja za godišnji odmor nego sazove tematsku sjednicu o stanju na Uborku za koju su se stekli svi poslovnički uvjeti jer Mostar nema vremena čekati 45 dana u uvjetima kakvi egzistiraju danas. Federalni parlament je zbog činjenice da usvaja budžet vječnom gradonačelniku najodgovorniji da u narednom periodu utvrdi red poteza, način finansiranja i odgovorne ljude za zatvaranje, sanaciju postojeće i novu lokaciju deponije - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.