open-navfaktor-logo
search
Skinuti okove
SDP najavio pokretanje građanskog pokreta za promjene stanja u Mostaru
Mostarski gradski odbor Socijaldemokratske partije pokreće novu građansku inicijativu za promjenu stanja u Mostaru
13.11.2018. u 12:39
get url
text
Edin Zagorčić i Zoran Mikulić-SDP Mostar
Edin Zagorčić i Zoran Mikulić-SDP Mostar

Poručeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u ovoj stranci, koja poziva sve građane, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku i političku opredijeljenost, u borbu za bolji Mostar. 

- O stanju u Mostaru ne treba mnogo govoriti. Ono je nedopustivo, teško, i traje predugo, bez naznaka za brzom promjenom. Inicijativa će motivisati građane da naprave širi front u borbi za bolji Mostar. Pozivamo građane bez obzira na nacionalno, vjersko i političko opredjeljenje da nam se pridruže. Pozivamo i intelektualce, kulturne i sportske radnike i dijasporu da budu s nama. Svi ljudi dobre volje koji Mostar vide kao grad u kojem će se cijeniti zalaganje, poštenje i rad dobro su došli - kazao je Edin Zagorčić, predsjednik SDP-a Mostar.

Zamisao je da nakon što objave poziv, organiziraju potpisivanje i podršku inicijativi, tako da građanima budu blizu punktovi u gradu na kojim će moći staviti svoj potpis. Jedan od ciljeva je iznalaženje rješenja za što skorije održavanje lokalnih izbora u gradu na Neretvi.

- Cilj je stvaranje kritične mase koja će kvantitetom i kvalitetom imati snagu da pokrenu one koji imaju vlast, iako su nelegitimni i nekredibilni da odlučuju o sudbini građana Mostara - poručio je Zagorčić, dodavši kako je njihova vizija Mostara naslonjena i na prijedloge koji su išli u parlamentarnu proceduru i bili u pregovaračkom procesu za izbore u Mostaru. Ako inicijativa bude podržana od velikog broja građana, smatra Zagorčić, imat će dodatnu snagu da vrše pritisak i na OHR, kao odgovorne, i bit će argument u daljem procesu pregovaranja.

- Međunarodna zajednica do sada nije pokazala dovoljan stepen angažovanja. Očekujemo da će se u ovoj priči uključiti. Već ima nekih, neslužbenih naznaka, da bi se OHR mogao ozbiljnije uključiti u narednom periodu, da bismo mogli doći do situacija da imamo izbore u Mostaru - dodao je Zagorčić.

Inicijativa je otvorena i za druge građanske političke stranke. Danas je rame uz rame sa njima trebao biti i mostarski gradski odbor DF-a, no kako kažu, "zbog proceduralnih problema" nisu mogli prisustvovati, ali ostaju dio ove priče. Očekuju da će i Naša stranka biti dio ove priče.

- Sadašnja situacija u Mostaru nije izraz volje njegovih građana, ona je produkt crtača karata. Znamo da u Mostaru postoje dvije vrste ljudi: oni koje žive na jednoj obali grada, i oni koji žive na obje obale. Pozivamo ove druge da se suprotstavimo i zajednički nastupimo protiv nacionalnih stranaka, protiv onih koji drže Mostar u okovima godinama - istaknuo je Zoran Mikulić, predsjednik KO SDP BiH HNK.

Građani već od sutra mogu potpisati inicijativu u prostorijama SDP-a Mostar.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.