open-navfaktor-logo
search
"Šestorka" na djelu
SDP se pravdao, pa ogolio Konakovića: Iz čije je "kuhinje" izašao fantomski Institut kojem daju 200.000 KM
Elmedin Konaković objašnjava građanima da je ustao protiv Elmedina Konakovića!? Ali u svom cinizmu ide toliko daleko da sebe "pere" od bilo kakve odgovornosti, kao da uopće nije bio upućen u priču u vezi s Institutom od početka
01.07.2019. u 21:29
get url
text

Vladajuća koalicija u Kantonu Sarajevo načisto se pogubila u vrtlogu vlastitih laži. Klupko se počelo odmotavati kada je javnost saznala da je budžetom, a potom i rebalansom budžeta za 2019. godinu "šestorka" planirala izdvojiti 200.000 KM fantomskoj nevladinoj organizaciji Institutu za kulturu i umjetnost.  Na čelu Instituta zvanično registriranog  21. decembra 2018. godine je Alma Jusufbegović-Bečić, bivša uposlenica Ministarstva za kulturu i sport, a potom saradnica istog tog ministarstva angažirana po ugovoru o djelu. Njena zamjenica Nerma Vukasović, supruga bivšeg zastupnika u Skupštini KS i člana Glavnog odbora Naše stranke Marija Vukasovića, također je bila uposlenica Ministarstva. U međuvremenu njen angažman u tom ministarstvu je, prema njenim navodima, okončan. Novac koji je planiran za Institut trebao je biti isplaćen preko Ministarstva. 

Kako je počelo

Institut se počeo spominjati još 2017. godine, na šta su danas podsjetili iz SDP-a. Iz te stranke koja je dio vladajuće "šestorke" navode kako je njihova zastupnica Segmedina Srna Bajramović  na 36. sjednici Skupštine održanoj 20. decembra 2017. godine pitala o kakvom institutu se radi, gdje mu je lokacija, ko je direktor i kakva mu je svrha? U to vrijeme premijer Kantona Sarajevo bio je Elmedin Konaković, sadašnji predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine KS, koji je već bio na izlaznim vratima SDA, a konačno je tu stranku napustio nepuna dva mjeseca kasnije. U to vrijeme, kao i sada, ministar kulture i sporta bio je Mirvad Kurić. U njegovom ministarstvu, a za šta je znao i tadašnji premijer Konaković, isplaniran je fantomski Institut.

Vlada Elmedina Konakovića "pala" je 19. marta 2018. godine. Suzdržani prilikom Konakovićeve smjene u Skupštini KS, primjera radi, bili su i Mario Vukasović, suprug potpredsjednice fantomskog Instituta, kao i njegove kolege iz Naše stranke Sabina Ćudić, Neira Dizdarević, Edin Forto, Predrag Kojović..., pa i zastupnica Srna-Bajramović. 

Vlada na čelu sa Edinom Fortom imenovana je 26. decembra 2018. godine. Institut je zvanično registriran samo nekoliko dana ranije. U međuvremenu je, dok su se dešavale turbulencije sa imenovanjima i smjenama kantonalne vlade, ministar Kurić i dalje držao Institut u "pričuvi" da bi vladajuća "šestorka" izglasala budžet, a potom i rebalans budžeta te oba puta potvrdila da je saglasna s tim da se Institutu izdvoji vrtoglavih 200.000 KM. Cijela stvar nikome ne bi bila sporna da nije osvanula u medijima. A onda su počela nemušta objašnjenja i saopćenja u koja se "šestorka" toliko saplela da se počela "spoticati" o vlastite laži i slučajno ili ne, međusobno su, braneći sebe, počeli otkrivati tragove ostatka kantonalne družine.  

SDP je današnjim saopćenjem praktično ogolio koalicione partnere, SBB-ovog ministra Kurića i "nepogrešivog" Konakovića, nacrtavši javnosti sliku sa koje se iščitava da je fantomski Institut izašao iz njihove kuhinje u vrijeme kada je Konaković bio premijer i spremao se da napusti SDA. SDP je, nadajući se valjda da će tako saprati svoju odgovornost, ogolio i vlastitu ulogu u cijeloj priči. Jer iako im je još krajem 2017. godine Institut navodno bio sporan, bez ikakvih problema su digli ruke da mu se sada iz budžeta izdvoji 200.000 KM. 

Danas se oglasila i Naša stranka, "šokirana" i "iznenađena", pa se nevješto, kako to samo oni znaju, pokušava iščupati iz najnovijeg skandala koji je priredila Vlada na čelu sa njihovim Edinom Fortom. Oni sad "zahtijevaju da Vlada Kantona Sarajevo sredstva u iznosu 200.000 KM, koja su i prethodne dvije Vlade planirale za Institut za umjetnost i kulturu, budu dodijeljena institucijama kulture od državnog značaja". Za nadati se da time ne podrazumijevaju da ih treba raspoređivati fantomski Institut, mada ni to više ne bi bilo iznenađenje. 

Nije ovo prvi put da vladajuća "šestorka" u KS, ili pojedinci iz te koalicije, budu uhvaćeni s "rukama u pekmezu", pa se onda nevješto pokušavaju izvući. Prvenstveno se to odnosi na poslovično gafovima sklonog premijera Fortu. Javnost još nije zaboravila Fortinu aferu "Paušal". Premijer se toliko pogubio u vlastitim izgovorima da je čas tvrdio kako je tražio paušal u Domu naroda Federalnog parlamenta, pa da nije tražio, da su to po automatizmu za njega tražile neke parlamentarne službe da bi na kraju, dotjeran do zida, priznao kako je tražio paušal i izvinjavao se.

Premijer je i preduga 24 sata smišljao kako da se dopadne javnosti i napokon osmislio da ženama u institucijama i javnim preduzećima u KS "pokloni" neradni dan za 8. mart. Dobro, ne baš svim ženama. Samo ženama bez kojih se taj dan u institucijama i javnim preduzećima ne može, "vadio se" premijer. Na činjenicu da će njegov populizam platiti i žene koje nisu na budžetu i to "ženama bez kojih se može" 8. marta,  premijer nije imao ništa suvislo reći. Treba li uopće spominjati skandaloznu premijerovu izjavu o podršci Banjoj Luci za Evropsku prijestolnicu kulture nauštrb Mostara, a onda i premijerova nevješta objašnjenja i pokušaje da ubijedi građane da trebaju više vjerovati njemu nego svojim očima i ušima? Ili možda slučaj firme Nexe koji još nije do kraja razjašnjen? 

VEZANI TEKST - Direktor i zastupnik se "poigrao" zakonom: Forto bio u sukobu interesa, ali nije podnio ostavku

Predsjedavajući Konaković protiv premijera Konakovića

O Forti bi se moglo još nadugo i naširoko, ali je zanimljivo i kako se u ovoj aferi pokušao opravdati Elmedin Konaković, u Kantonu Sarajevo i šire, poznat kao najpošteniji političar. Nakon što je postalo bjelodano da je Institut osmišljen u njegovoj "kuhinji", nekadašnji premijer i sadašnji prvi čovjek Skupštine KS, oglasio se na Facebooku gdje priznaje, jer mu ništa drugo nije preostalo, da  "ideja o osnivanju Instituta za kulturu i umjetnost datira od 2017. godine". Između ostalog, Konaković piše: 

-Sasvim primjerenim smatram pitanja javnosti i medija o osnivačima i ovlaštenim osobama, te o osobama koje su u rodbinskim vezama sa članovima politickih stranaka. Da bi se stvari mijenjale, ništa ne smije ličiti na procese protiv kojih smo ustali. 

Elmedin Konaković objašnjava građanima da je ustao protiv Elmedina Konakovića!? Ali u svom cinizmu ide toliko daleko da sebe "pere" od bilo kakve odgovornosti, kao da uopće nije bio upućen u priču u vezi s Institutom od početka, pa navodi kako "nisu u svemu branili članove šestorke koji radeći svoj posao pogriješe". On valjda ništa ne zna, osim što mu se nerijetko omakne da odglumi premijera i javnosti se obraća u ime Vlade. Ali iako dobro informiran, baš sad mu se desio trenutak nepažnje, pa nije uspio upratiti pojedinosti o rukovodstvu Instituta. 

Odgovorni Radončić i skupštinska većina

Odgovornim činom smatra pismo Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, koji se danas direkto obratio Forti i Konakoviću i, po Konakovićevoj interpretaciji, "na odgovornost javno pozvao jednog od svojih najboljih kadrova (Mirvada Kurića, op. a.)".  Baš kao što je onomad kada je SBB obznanio da ulazi u koaliciju sa SDA Elmedin Konaković požurio da među prvima čestita i proglasi to odgovrnim činom spram države i naroda, tako je i ovog puta prinuđen da javno hvali. Ako zatreba, otići će i na rukoljub u Toranj čim se vrati sa godišnjeg odmora, jer u tom se Radončićevom pismu našla i ključna rečenica: "....bezuvjetno zahtijevam da istu odluku u najkraćem roku stavite van snage, kako bi i izbjegli situaciju u kojoj SBB nije zainteresiran da ostane dio aktuelne skupštinske većine". 

Što se SBB-a tiče, ako je Radončićeva briga za budžetski novac iskrena, Mirvad Kurić je bivši ministar. To bar ne bi trebao biti problem. 

VEZANI TEKSTRadončić: SBB će uskoro odlučiti o ministru Kuriću

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.