open-navfaktor-logo
search
Politička besmislica
SDS prelomio: Nećemo danas u NSRS-u potpisati dokument, ovo je pamflet SNSD-a i njihovih satelita
V. d. predsjednika SDS-a Milan Miličević kazao je danas u Banjoj Luci da neće potpisati dokument koji je danas trebalo da zvanično bude potpisan u Narodnoj skupštini RS-a u Banjoj Luci, a čiji je nacrt definisan u petak na sastanku kod predsjednika RS-a Milorada Dodika.
24.04.2023. u 14:34
get url
text

Miličević je bio odlučan da SDS neće ni otići danas na sastanak u NSRS koji počinje u 15 sati.

Sastanku u petak su prisustvovali predstavnici svih stranaka okupljenih oko SNSD-a, a koji čine vlast u ovom entitetu, uz opozicioni SDS, a povod je bio - "odgovor na izjavu političara iz Federacije BiH o pitanju državne imovine".

- Ovo nije dokument koji govori o državnoj imovini. Nema ni "d" od državne imovine, spominje se samo u jednoj tački, a sve drugo su razne populisitičke priče o svim drugim temama, ali ne o temi državne imovine – kazao je Miličević.

Istakao je da se spominju mnoge stvari oko povrata nadležnosti, koje su već definisane ranijim odlukama Skupštine u RS-u, a nikada nisu sprovedene bez obzira na rokove, prvo od šest mjeseci, pa kasnije još šest, a tiču se Agencije za lijekove, Oružanih snaga, VSTV-a, indirektnih poreza…

- Priča o mirnom razdruživanju je ponovo politička floskula i fraza, politička besmislica jer ni ona, kao ni mnoge druge, nisu sprovedene. Ovaj dokument je više politički pamflet SNSD-a i njihovih satelita. Zato SDS ovaj dokument neće i ne može potpisati – rekao je danas Miličević.

Razočaran površnim stavom i vlasti i opozicije

Kazao je da su u stranci pokušali da dokument dorade ili predlože neki amandman, međutim…

- Nijedan amandman ne može da dovede ovo u red i da se vrati na teren priče o državnoj imovini – rekao je.

Miličević je dodao da je "državna imovina ono što je nastalo secesijom bivše države, ali da se javna dobra u općoj upotrebi ne mogu tretirati kao državna imovina".

Miličević je rekao da je u petak bio na sastanku kod Dodika, i rekao da SDS vodi "nacionalno odgovornu politiku i da su otišli da licem u lice kažu direktne stavove tamo gdje treba da se pošalju – Mioradu Dodiku i onima koji su oko njega okupljeni".

Rekao je i da je razočaran površnim stavom i vlasti i opozicije kada su u pitanju ozbiljne stvari kao što je državna imovina.

Sastanku kod Dodika u petak nisu prisustvovali predsjednici PDP-a Branislav Borenović i Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Šef zastupničkog Kluba SDS-a Vukota Govedarica je izjavio danas da je namjera Dodika samo obmana i prevara vlastitog naroda, tako što će donositi zaključke u NSRS-u koji nisu sprovodivi i realni.

- Ali njega to ne zanima, nego samo da se igra sa nacionalnim osjećanjima…  Sve radi da mu se osigura dodatnih pola milijarde KM kako bi RS preživio ovu godinu – smatra Govedarica.

Ovo su zaključci Predsjedništva SDS-a:

1. Dokument "Izjava parlamentarnih političkih stranaka iz RS-a o postupcima djelovanja organa RS-a i predstavnika RS-a u institucijama BiH" je više politička deklaracija SNSD-a kakvu je javnost više puta imala priliku da vidi bez realizacije zaključaka nego ozbiljan dokument kojim se definiše pitanje imovine RS-a. Takav dokument je nemoguće amandmanima izmijeniti i Predsjedništvo SDS-a ga odbacuje.

2. Pošto Predsjedništvo SDS-a odbacuje predloženi dokument, v.d. predsjednika SDS-a neće se odazvati sastanku na kome Izjava treba biti potpisana danas u Narodnoj skupštini RS-a.

3. Predsjedništvo SDS-a konstatuje da od predloženih 21 tačke izjave samo jedna tačka tretira pitanje državne imovine i dok ostatak izjave tretira hiljadu puta ponovljene lažne politike SNSD-a koje se tiču vraćanja nadležnosti, međuentitetskog razgraničenja i hiljadu puta lažnog srbovanja u režiji SNSD-a.

4. SDS će na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a predložiti svoje zaključke koji će se ticati isključivo pitanjem državne imovine "kao javnog dobra" koje je Dejtonski mirovni sporazum decidno dodijelio entitetima RS-u i Federaciji BiH.

5. Predsjedništvo SDS-a izražava razočarenje činjenicom da u ovom trenutku, zahvaljujući manipulativnom dugogodišnjim djelovanjem Milorada Dodika, ne postoji ni najmanji prostor za raspravu o nacionalnom jedinstvu jer je svojim politikom obesmislio pojam nacionalnog jedinstva. Iznenađuje i reakcija pojedinih opozicionih političkih subjekata koji su zbog sitne političke koristi za sebe, nasrnuli na SDS.

6. SDS će u budućem periodu raditi na stvaranju uvjeta i političkog ambijenta za kreiranje iskrenog nacionalnog konsenzusa po važnim pitanjima za RS, a to državna imovina jeste, te će u tu svrhu kreirati atmosferu da se u javnosti stvori prostor da se o važnim nacionalnim pitanjima razgovara te ćemo se odazivati uvijek na sastanke ukoliko procijenimo da važnost teme to zahtijeva, ako ni zbog čega drugog da razotkrijemo lažnu patriotsku politiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.