open-navfaktor-logo
search
Brisel
Šef diplomatije Hrvatske: Još jednom pokušati promijeniti Izborni zakon u BiH
Potrebno je učiniti još jedan pokušaj kako bi se provela izborna reforma u Bosni i Hercegovini jer sadašnji Izborni zakon ne garantuje ravnopravnost konstitutivnih naroda, a to nije dobro za stabilnost zemlje, izjavio je u ponedjeljak u Briselu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.
16.05.2022. u 11:02
get url
text

- Moramo napraviti još jedan pokušaj da se provede izborna reforma jer to je i put prema kandidatskom statusu - izjavio je Grlić Radman po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Glavne teme ministarskog sastanka su Zapadni Balkan i ruska agresija na Ukrajinu te odgovor EU-a na nju.

Grlić Radman je rekao da EU mora poslati zemljama zapadnog Balkana snažnu poruku o njihovu pristupanju Uniji, prije svega otvoriti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i napraviti napredak u vezi s viznom liberalizacijom za Kosovo.

Hrvatski ministar je najavio da će svoje kolege izvijestiti o prošlosedmičnoj posjeti Ukrajini u kojoj je boravio s premijerom Andrejem Plenkovićem.

- Moramo povećati pritisak na Rusiju da prestane s agresijom. Hrvatska podržava šesti paket sankcija protiv Rusije. Ona može pridonijeti energetskoj sigurnosti s obzirom na svoj geostrateški položaj i svoju infrastrukturu - rekao je Grlić Radman.

Komisija je prije 12 dana predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte. Međutim, oko toga još nema dogovora među članicama, a glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od embarga na naftu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.