Premijer Mustafa al-Kadhimi, šef Iračke obavještajne službe i bivši novinar, predvodit će novu vladu. Svoj će mandat započeti bez cijelog kabineta, nakon što je nekoliko ministarskih kandidata odbijeno, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozdravio je novu vladu u razgovoru s Kadhimijem, stoji u izjavi američkog State Departmenta.

Također je saopćeno kako će Washington dopustiti Iraku uvoz električne energije iz Irana, "kako bi se osigurali pravi uvjeti za uspjeh" nove vlade.

Bivši premijer Adel Abdul Mahdi, koji je vodio prijelaznu vladu, podnio je ostavku prošle godine dok su hiljade antivladinih demonstranta na ulicama  tražili zaposlenje i odlazak iračke vladajuće elite.

Kadhimijevi kandidati za funkcije u vladi, uključujući  unutarnje poslove, odbranu, finanansije i energetski sektor, dobili su većinu glasova prisutnih zastupnika.

- Sigurnost, stabilnost i procvat Iraka naš je put - napisao je Kadhimi na svom Twitter nalogu nakon što je parlament izglasao njegov kabinet.