open-navfaktor-logo
search
Kriminal u porastu
Selimović ponovo "pretumbao" ljude na čelnim pozicijama u MUP-u KS
Komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović proveo je novu reorganizaciju unutar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, drugu otkako se nalazi na toj poziciji.
15.04.2021. u 16:35
get url
text

Kako saznaje Faktor od dobro obaviještenih izvora, reogranizacija je napravljena u Sektoru krim-policije, gdje je na mjesto Milorada Bašića za načelnika Sektora postavljen Ivica Buzuk.

Buzuk je na to mjesto imenovan sa pozicije vršioca dužnosti načelnika Treće PU (PU Novo Sarajevo), gdje ga je zamijenio Amir Halilović, koji je dosad bio načelnik Odjeljenja za krvne i seksualne delikte i ratne zločine.

Bašić je, kako saznajemo, prebačen u Jedinicu za profesionalne standarde, gdje će naslijediti sadašnju načelnicu, koja bi uskoro trebala ići u penziju.

Ovo nije prvi put da Selimović radi reorganizaciju na čelnim pozicijama unutar MUP-a Kantona Sarajevo. Podsjetimo da je odmah po stupanju na dužnost komesara, prvi radni dan napravio veliku reorganizaciju, te "pretumbao" skoro sve načelnike policijskih uprava u Kantonu Sarajevo.

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Samo što je imenovan, Selimović "pretumbao" čelne ljude MUP-a KS

Zbog čega se Selimović odlučio na nove premještaje nije poznato.

Ono što jeste poznato, a što se može vidjeti i iz zvaničnih izvještaja MUP-a Kantona Sarajevo je kontinuirani porast broja prijavljenih krivičnih djela, dok je istovremeno broj rasvjetljenih krivičnih djela u opadanju.

Tako je za posljednjih šest mjeseci, koji su tretirani izvještajima, broj prijavljenih krivičnih djela samo u januaru ove i novembru prošle godine bio manji u odnosu na uporedni period, dok je u septembru, oktobru, decembru prošle, te februaru ove godine broj prijavljenih djela bio veći, u oktobru čak za više od 51 posto.

S druge strane, broj rasvijetljenih krivičnih djela samo u decembru je bio veći od onog u uporednom periodu i to za neznatih nešto više od jedan posto. Ukupna rasvijetljenost prijavljenih krivičnih djela u prosjeku se kreće iuzmeđu 20 i 25 posto, što je manje od četvrtine prijavljenih krivičnih djela.

VEZANI TEKST - Razbojnici haraju Novim Sarajevom: "Mama, napao me nožem. Oteo mi pare i mobitel"

Iako izvještaj za mart ove godine još nije zvanično objavljen, nezvanično saznajemo da je i u martu broj krivičnih djela u porastu, dok je broj rasvijetljenih i dalje u opadanju.

Naročito se to odnosi na imovinske delikte, odnosno na razbojništva, teške krađe, te krađe motornih vozila, a situacija je posebno teška na području koje pokrivaju Druga i Četvrta policijska uprava, odnosno područja općina Centar i Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.