open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Senadu Basariću 18 godina zatvora zbog ubistva Irme Forić
Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je danas presudu kojom je Senad Basarić osuđen na 18 godina zatvora zbog ubistva Irme Forić.
30.11.2020. u 10:52
get url
text

Informaciju je Faktoru potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS. 

Kazala je da je Basariću nakon presude produžen pritvor u kojem se nalazi od hapšenja. 

Basarić je, prema optužnici, odnosno presudi, u vremenskom periodu od 15. do 17. septembra 2019. godine u stanu u sarajevskoj Općini Novi Grad Irmi Forić nanio teške po život opasne tjelesne povrede usljed kojih je i preminula. On je 17. septembra 2019. godine u jutarnjim satima napustio stan, a pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su ga 19. septembra. 

Basarić je u stanu u vlasništvu Irme Forić u Novom Gradu, u kojem je sa njom živio u vanbračnoj zajednici, u namjeri da je usmrti upotrebom fizičke snage, rukama uhvatio za kosu, te svjestan da je može usmrtiti, što je i htio, udaranjem stražnjim dijelom glave o neku tupo-tvrdu podlogu i naglim trzajima glave naprijed-nazad nanio joj teške po život opasne tjelesne povrede.

Potom je rukama uhvatio za vrat i izvršio pritiskanje i stezanje vrata.

Zatim je udarcima tupo-tvrdim dijelom bridastim predmetom nanio joj povrede uha.

Povrede su bile takvog inteziteta i karakteristika da su dovele do smrti Irme Forić, navedeno je u optužnici.

Nakon toga je tijelo prekrio narandžastim peškirom, te je 17.9.2019. godine u jutarnjim satima napustio stan, udaljivši se u nepoznatom pravcu.

Dana 18.9.2019. godine oko 16.30 sati, nakon što se Irma Forić nije javljala na telefonske pozive pred vrata stana došla njena kćerka sa svojim suprugom  te su otključali ulazna vrata stana.

U stan je ušao Irmin zet koji je u kuhinji zatekao njeno tijelo, o čemu je obavijestio policiju, nakon čega je 18.9.2019. godine u 16.40 sati ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo konstatirala njenu smrt.

Presuda nije pravomoćna i na nju postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.