open-navfaktor-logo
search
Hladan tuš i saveznicima
Šepić o Rezoluciji EPP-a: Kaže da je to poraz HDZ-a, indirektno prozvao Radončića i Konakovića
Na Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) jučer je usvojena Rezolucija iz koje je izbačeno legitimno predstavljanje na kojem je uporno insitirao predsjednik HDZ-a Dragan Čović, koji je također bio u Rotterdamu, te su osuđene blokade institucija na državnom i entitetskom nivou u Bosni i Hercegovini.
01.06.2022. u 08:52
get url
text

VEZANI TEKST - Čović doživio poraz: Iz Rezolucije EPP-a izbačeno legitimno predstavljanje, osuđene blokade

- I najveća politička grupacija u EU i Evropskom parlamentu odbacila Čovićev retrogradni princip "legitimnog predstavljanja naroda".

Ovo je veliki poraz Čovićevog HDZ-a, opomena Plenkoviću i HDZ-u Hrvatske i hladan tuš prikrivenim i plitkim saveznicima Čovića koji su mu u pregovorima o izbornom zakonu držali stranu pod opaskom da "Hrvati trebaju izabrati svoga legitimnog člana Predsjedništva u BiH".

Srećom pa su u toj prevari i pokušaju izdaje spriječeni - komentirao je Senad Šepić, predsjednik stranke Nezavisni blok.

Među onima koji su Čoviću držali stranu, kako Šepić navodi, mogu se prepoznati Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Zahvaljujem se prijateljima iz EPP-a što su uvažili naše argumente

Oni su više puta izjavili da Bošnjaci ne trebaju birati Hrvatima predsstavnike te su u javnosti prepoznati kao dio takozvanog probosanskog bloka koji podržava Čovića i HDZ u pogledu zahtjeva za legitimnim predstavljanjem. 

Dio grupacije Evropske narodne stranke su HDZ, kao i SDA. HDZ, iako je na tome insistirao, nije uspio izlobirati rezoluciju koja bi podržala takozvano legitimno predstavljanje naroda u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.