open-navfaktor-logo
search
Nakon devet godina
Šerak pravosnažno osuđen za nanošenje smrtonosnih povreda zatvoreniku Dženanu Džaki
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao je pravomoćnu presudu kojom je Adnana Šeraka osudio na četiri godine zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Dženanu Džaki, zatvoreniku u KPZ-u Zenica, usljed kojih je preminuo u augustu 2013.
01.12.2022. u 10:05
get url
text

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio Šerakov advokat Kerim Čelik.

Vrhovni sud FBiH presudu je izrekao nakon što je pred Vijećem tog suda održan glavni pretres, a nakon ukidanja dvije nepravomoćne presude koje je Šeraku izricao Kantonalni sud u Zenici, a kojim je oba puta bio osuđen na sedam godina zatvora. 

Vrhovni sud FBiH u martu ove godine drugi put je uvažio Čelikovu žalbu, te je suđenje održano pred njihovim Vijećem. 

VEZANI TEKST - Adnan Šerak u bjekstvu iz KPZ-a Zenica: Sud ga pustio da ide cijepati drva?!
 

Prema optužnici Tužilaštva Zeničko–dobojskog kantona, Šerak je 5. augusta 2013. godine, u prostorijama razglasa Prvog paviljona KPZ-a Zenica, pozvao osuđenika Nenada Kojića te zatražio od njega da zovne Dženana Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao neke fotografije i pitao ga zašto se slika s njegovim dušmanima. Nakon toga ga je, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Preminuo je usljed teških prijeloma kostiju glave.

Nenad Kojić je tokom suđenja pred zeničkim Sudom priznao da je on namjerno ubio Džaku i da je Šerak nevin, ali njegovo priznanje Sud nije prihvatio.

Dženan Džaka je presudom Vrhovnog suda FBiH bio osuđen na 14 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži.

Šerak je presudom Vrhovnog suda FBiH od 2009. osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je pucao u decembru 2008. godine u kafiću na Grbavici.

Kasnije mu je ta kazna objedinjena sa dvije presude Općinskog suda u Visokom, te mu je izrečena jedinstvena kazna od devet i po godina zatvora.

VEZANI TEKST - Sarajevska policija uhapsila odbjeglog Adnana Šeraka

Šerak se početkom ove godine nešao na slobodi, nakon što je u KPZ-u Zenica izdržao tu kaznu, a presuda za nanošenje smrtonosnih povreda Džaki nije bila pravosnažna.

Međutim, nije dugo potrajalo i on je ponovo uhapšen u augustu zbog sumnje da je oteo i zlostavljao muškarca u sarajevskom naselju Švrakino Selo, zbog čega je ponovo vraćen u pritvor.

Krajem 2018. Kantonalni sud u Sarajevu ga je pustio na jednomjesečni prekid izdržavanja sa kojeg se nije vratio. Nakon nešto više od mjesec bjekstva pronađen je i uhapšen u Sarajevu, te je vraćen u zatvor.

Također, 2012. godine je puštan na prekid izdržavanja kazne, kada je ranjen u pucnjavi. I tada je bio više od dva mjeseca u bijegu, nakon čega je vraćen u zatvor, uz ukidanje vanzavodskih pogodnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.