- Prema podacima, do 10. avgusta izdato je 258.860 prvih doza vakcina, te 167.279 drugih doza - naveo je Šeranić na konferenciji za novinare održanoj u Banjoj Luci nakon sjednice Vlade RS-a.

Prema njegovim riječima, dostupne su sve vakcine, a na dnevnom nivou protiv koronavirusa u RS-u se vakciniše između 4.200 i 4.700 građana.

Šeranić je apelovao na građane da se vakcinišu kako bi se spremno dočekao septembar i eventualni rast broja zaraženih koronavirusom. Pojasnio je da je potrebno iskoristiti povoljnu epidemiološku situaciju za vakcinaciju jer će je biti teško organizovati ako bude povećan broj zaraženih, a zdravstveni radnici zbog toga budu preusmjereni na COVID odjeljenja.

Šeranić je rekao da je među zaraženima u RS-u najviše nevakcinisanih navodeći da je takva situacija u mnogim državama. Istakao je da bi i oni koji su prebolovali COVID-19 trebalo da se vakcinišu.

- Broj vakcinisanih će utjecati na to kako ćemo i na koji način razmišljati o mjerama i kako će se drugi odnositi prema nama u smislu dozvola i zahtijevanja određenih dokumenata prilikom putovanja - dodao je Šeranić.

Naveo je da veliki broj građana ne zna zašto se ne vakciniše zbog čega će im pružiti više informacija, kako bi se odlučili da prime vakcine. Epidemiološku situaciju ocijenio je povoljnom, ali nesigurnom, te je dodao da će na osnovu situacije u budućnosti biti razmotreno uvođenje mjera.