Na snimku, snimljenom tokom zvaničnog događaja, vidi se južnosudanski lider Salva Kiir kako stoji uz nacionalnu himnu, u početku nesvjestan dok mu se mrlja širi na pantalonama, a lokva se stvara kod njegovih nogu. Kamera se naglo okreće nakon što se čini da Kiir i njegova pratnja primjećuju šta se dešava.

U petak je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) izvijestio da je Nacionalna služba sigurnosti zemlje uhapsila šest novinara državne radio-difuzne korporacije Južnog Sudana (SSBC) pod sumnjom da su neovlašteno pustili snimak.

CPJ, pozivajući se na medijske izvještaje i osobe koje su govorile pod uvjetom anonimnosti, imenovao je uhapšene kao direktora kontrolne sobe Jovala Tombea, snimatelja i tehničara Viktora Ladoa, snimatelje Josepha Olivera i Jacoba Benjamina, snimatelja i tehničara Mustafu Osmana i tehničara iz kontrolne sobe Cherbek Ruben, piše The Guardian.

Muthoki Mumo, predstavnik CPJ-a za podsaharsku Afriku, rekao je da se hapšenja podudaraju s "obrascem osoblja sigurnosti koje pribjegava proizvoljnom pritvoru kad god zvaničnici smatraju da je izvještavanje nepovoljno".

- Vlasti bi bezuslovno trebalo da puste ovih šest službenika SSBC-a i osiguraju da oni mogu raditi bez daljeg zastrašivanja ili prijetnji hapšenjem - rekao je Mumo.

Sindikat novinara Južnog Sudana (UJOSS) – koji je prvobitno negirao izvještaje da su novinari uhapšeni zbog snimka – pozvao je na "brzo okončanje" istrage.

Video je prošlog mjeseca široko podijeljen na društvenim mrežama, što je izazvalo pitanja o zdravstvenom stanju i sposobnosti 71-godišnjeg predsjednika da upravlja nacijom koja se bori s sukobima, glađu i klimatskim promjenama. Ali to je također izazvalo žestoku debatu o etičnosti objavljivanja takvih snimaka na društvenim mrežama i navodima o nedostatku empatije prema starješini.

Kiir je vladao Južnim Sudanom od njegove nezavisnosti 2011. godine, a predsjedništvo je poremećeno borbom s otcjepljenom grupom vladajućeg Sudanskog narodnooslobodilačkog pokreta – što je rezultiralo stotinama hiljada mrtvih i dovelo do seksualnog nasilja, obračuna s opozicijom i političke korupcije.

U zemlji nisu održani izbori otkako je Kiir preuzeo vlast, iako je glasanje zakazano za 2024. godinu.