open-navfaktor-logo
search
Šest utakmica kod kuće
Shearer: Engleska nikada neće imati bolju priliku da osvoji Evropsko prvenstvo
Engleska nikada neće imati bolju priliku da osvoji EURO, ocijenio je bivši engleski kapiten Alan Shearer nakon pobjede "Tri lava" nad Njemačkom u osmini finala sa 2:0.
30.06.2021. u 11:47
get url
text

Engleska će sada igrati protiv Ukrajine za plasman u polufinale EP-a 2020. godine u subotu na rimskom Olimpicu.

Ovo je bila runda u kojoj je Engleska znala da će morati igrati protiv drugoplasiranog iz grupe u kojoj su bili Francuska, Njemačka, Portugal i Mađarska, što su mnogi vidjeli kao glavnu prepreku ekipi Garetha Southgatea na putu do potencijalnog finala.

Zapravo, ulazeći u posljednju utakmicu u grupi protiv Češke, bilo je prijedloga da bi Engleskoj bilo bolje da završi kao drugoplasirana i uđe na drugu stranu žrijeba. Ali s eliminacijom Njemačke i Nizozemske, Engleska, koja je na četvrtom mjestu FIFA-ine svjetske rang-liste, sada je jasan favorit za plasman u finale.

- Da ste mogli odabrati nešto poput tog žrijeba, onda biste to i učinili - rekao je Shearer za BBC One.

- Pobijedili smo Njemačku i učinili smo to na impresivan način. Žrijeb je pristojan, rekao bih. Oni su na Wembleyju - znam da odlaze na sljedeću utakmicu - ali ako imaju dovoljno sreće da dođu do finala, to bi bilo šest utakmica na Wembleyju, a ne možete tražite nešto više od toga u ovakvoj atmosferi - kazao je on.

U drugoj polovici žrijeba, onu koju je Engleska izbjegla, nalazi se Belgija, prvorangirana selekcija svijeta, te još dvije od prvih sedam - Španija i Italija.

Niko u engleskoj polovini žrijeba nije rangiran iznad njih. Danska (10.) jedina je druga ekipa u prvih deset, a Ukrajina je sljedeća na 24. mjestu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.