open-navfaktor-logo
search
Važni datumi
Sidran i Topčić o Danu državnosti: Ovo je datum kada se ponovo podsjećamo na antifašističku obnovu naše drevne države
Bosna i Hercegovina 25. novembra slavi Dan državnosti, datum kada je prije 78 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem je potvrđen kontinuitet državnosti BiH.
25.11.2021. u 07:47
get url
text

U noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine je usvojena i Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude udružena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslovenske federacije. BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, te živjeti u slobodi i jednakosti.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu, samo je dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za BiH, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.

Danas dok se ponovo bude ratne retorike, više nego ikada, važno je podsjećati na važne datume države BiH... Evo šta o tome kažu naši istaknuti pisci.

- Ovo je datum kada se ponovo podsjećamo na antifašističku obnovu naše drevne države i na njene milenijske temelje oličene u onim pomalo tjeskobnim tri "i" i zlokobnim tri "ni"... Podsjetimo se ovim povodom i začetnika strategije njenog negiranja, Garašaninovog Načertanija iz 1844. godine, kada ovaj, baš kao i Vuk Karadžić, s pravom govori o Bošnjacima sva tri zakona..., koji će se agresivnim agitiranjem iz susjednih država, nakon ustanaka i po vjerskoj liniji vremenom iz pravoslavaca i katolika nacionalizirati u Srbe i Hrvate...

Ta priča je završena, riječ je o ireverzibilnom procesu i psihološkom osjećaju pripadnosti tim etnijama, ali onako kako se oni ne trebaju utjerivati u bošnjaštvo, neprincipijelno je to nasljeđe osporavati onima koji su bošnjaštvu i Bosni ostali vjerni, ne polažući na zemlju po kojoj se zovu nimalo veće pravo, ne pristajući međutim ni da imaju na nju manje pravo, iako ona ekonomski i politički opstaje ponajviše zahvaljujući njima. Provizorij od bošnjačke "zemljice Bosne" kojeg u subotu ponude Bošnjacima ne bi trajao ni do ponedjeljka, a ukazala bi se njena nepodnošljiva ekonomska, politička, komunikacijska, sigurnosna..., neodrživost. Bio bi to "mirni" kraj jedne države i jednog naroda i poruka Bošnjacima da se genocid nad njima honorira, a njihova bolećiva dobrohotnost ne, i - a tada će svi biti na gubitku! - znak da dva miliona očajnika usred Evrope - ne dao Bog! - možda postanu baš onakvi kakvih su ih se svih ovih godina sušte nevinosti bojali i kakvim su ih lažno prikazivali njihovi progonitelji – kaže književnik Zlatko Topčić.

Akademik Abdulah Sidran ističe da svaki svjestan, normalan Bosanac "drži da je 25. novembar jedan od najvažnijih datuma u povijesti naše zemlje".

- Međutim, meni se ovih godina učinilo da je iskustvo posljednjih decenija kazalo da je ZAVNOBiH formula ili formula ZAVNOBiH-a "ni ni ni – i i i" potrošila svoju historijsku energiju i da je neophodno definisati novu, koja bi bila lišena posesivnog tj. imovinskog aspekta. Dakle, Bosna nije ničija, nego je Bosna bosanska, i pripada onima koji pripadaju njoj, koji su je naslijedili od svojih predaka, s obavezom da je bolju i ljepšu ustupe potomcima. Uostalom, apsolutno je jasno da je ona starija od svakog svog naroda – naglasio je Sidran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.