open-navfaktor-logo
search
Slučajevi X problematizirali
Sigurnosna situacija: Kako Katica i Selimović obmanjuju javnost u Sarajevu
Statistike su sirovi podaci i pomoćno sredstvo menadžerskih alata, intuitivnog djelovanja na osnovu čega se prati kriminalitet, poduzimaju kriminalističke mjere i radnje stavljanja pod kontrolu kriminaliteta predvidivim, preventivnim i proaktivnim djelovanjem.
03.03.2021. u 07:53
get url
text

Sudeći prema statistikama, sarajevski policijski komesar Nusret Selimović se u prošloj godini više bavio posljedicama nego prevencijom kriminaliteta.

U 2020, godini pandemije, ograničenog kretanja i policijskog sata u Kantonu Sarajevo povećan je broj krivičnih djela za 19,3 posto, dok je broj uhapšenih smanjen za 14,1 posto. Od 19 bombaških napada, tek pet ih je rasvijetljeno.

I dok su, prema zvaničnim podacima, u ovoj godini krađe, teške krađe i razbojništva u Sarajevu gotovo svakodnevna pojava, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, gostujući na jednoj lokalnoj televiziji, na upit voditeljice o sigurnosnoj situaciji i sve učestalijim napadima na građane, kaže:

- Kada bi poredili januar ove godine u odnosu na prošlu godinu, mogu reći posebno s apekta ovih krivičnih djela o kojima Vi govorite, a koja na neki način dižu temperaturu građanima, a Boga mi eto i policiji koja se, zaista u velikoj mjeri, suočava prema ovoj pojavi, čini sve što je moguće da realizira svoje aktivnosti iz operativnih planova. Kao što rekoh, ta krivična djela dižu temperaturu i čine da se građani na neki način osjećaju nesigurno. Kada pogledamo statistički i uporedimo ova dva perioda, evo upravo u oblasti razbojništava i oblasti teških krađa, na naročito drzak i opasan način, to je ova krađa mobitela, skidanje torbica…, od naših sugrađanki i sugrađana. Dakle, u odnosu na ta krivična djela ja mogu reći da je došlo do smanjenja broja tih krivičnih djela u odnosu na januar prošle godine.

Kada pogledamo, piše Hayat.ba. ali ne statistički, kako to ministar kaže, nego svakodnevne biltene Uprave policije, u februaru, periodu nakon januara o kojem ministar govori, razbojništva, krađe i teške krađe su opet gotovo svakodnevne, ali ne od strane gripe i prehlade, već od razbojnika koji teroriziraju građane Sarajeva.

Prošle sedmice u Sarajevu uhapšen je dvojac zbog sumnje da je izvršio više razbojništava i teških krađa na naročito drzak i opasan ili naročito opasan način. Iako ministar otete torbe od građana spominje u deminutivu, torbicama, sudeći prema izjavi advokata uhapšenih, materijalna šteta trganja ili presijecanjem nožem kaiševa na pojedinim torbama, za koje se ovaj dvojac sumnjiči da je otimao od građanki, itekako je augmentativna.

VEZANI TEKST - Avdo i Amina presretali žene po Novom Sarajevu i otimali im torbe, policija ih predala tužiocu

Pored materijalne štete, posljedice napada na građane i građanke ostavljaju psihološke traume, tjelesne povrede, izazivaju strah za vlastite živote, a ne skok temperature, kako ministar to ističe.

U Kantonu Sarajevo prošle godine povećan je broj ubistava. Počinjeno je 11 ubistava i sva su rasvijetljena. Sramota bi bilo da nisu, jer nijedno od tih ubistva nije bilo s profesionalnim pečatom poput nekih, dugo godina nerasvijetljenih ubistava u KS.

Ministar ponovo gostujući u programu iste televizije o počiniocima ubistava u 2020. godini kaže:

- Krivična djela ubistva, imali smo ih jedanaest na području Kantona Sarajevo u prošloj godini. Svih jedanaest je apsolutno rasvijetljeno i predati su izvršioci ovih krivičnih djela Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Dakle, hoću da kažem, građani sigurno mogu imati povjerenje u našu policiju.

Saša Golub, osumnjičeni za ubistvo Nedžiba Spahića koje se desilo na Grbavici u junu prošle godine, je u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica. Dakle, nije predat tužalištvu. U bjekstvu je i Hanani Benazi, jedan od tri migranta koji se dovode u vezu s ubistvom Jasmina Berovića. Javnost, barem zvanično, još ne zna ko se od trojice migranata sumnjiči da je direktni izvršilac ubistva Berovića. Ovaj u bjekstvu ili ovaj koji je izručen BiH ili onaj uhapšeni na Kosovu, a koji još nije izručen. Dakle, dvojica nisu predata tužilaštvu.

VEZANI TEKST - Još se ne zna kada bi osumnjičeni za ubistvo Jasmina Berovića mogli biti izručeni u BiH

S druge strane, ministar se pohvalio i smanjenjem krađa automobila u godini pandemije, ograničenog kretanja i policijskog sata. U 2020. godini u Kantonu Sarajevo ukradena su 94 automobila. 53 su vraćena vlasnicima. MUP Kantona Sarajevo vratio ih je 30, MUP RS-a – četiri, drugi MUP-ovi – dva i 17 vozila vlasnici su sami pronašli. Upola je manje uhapšenih za krađe vozila u odnosu na 2019. godinu.

- S tim da moram naznačiti da se ovdje radi uglavnom o vozilima, sada, koja su manje materijalne vrijednosti tako da, čini mi se, organizovani kriminal koji se odnosi na ovu tematiku je znatno slabiji na području Kantona Sarajevo u prethodnoj, 2020. godini – dodao je Katica.

Ovo nije izvlačenje iz konteksta, ovo je kontekst da ministar obezvređuje imovinu građana slabijeg imovinskog stanja koji su na meti kradljivaca.

Stječe se dojam da ministar, koji je dugi niz godina obnašao razne funkcije, na raznim nivoima, ministar koji je za sve to vrijeme bio plaćan iz budžeta, plaćan novcem građana, ne shvata da pojedini građani, da ne kažemo većina građana, jedva mogu priuštiti automobil, kako ministar kaže, manje materijalne vrijednosti.

Ovakvom izjavom ministra policije zasigurno se ne gradi povjerenje građana u policiju. S druge strane, ministar i komesar bi trebali poraditi na stjecanju povjerenja policije u njih dvojicu.

Veći broj policajaca i oficira nisu zadovoljni ni ministrom ni komesarom. Više od komesara i ministra, kako piše Hayat.ba, novinari "Slučajeva X" provode vremena s policijskim službenicima i razgovaraju o njihovim problemima unutar policije, o nezadovoljstvima poput kontinuiranog plasiranja priča o premještajima, određenim pritiscima, uplatama prekovremenih sati, dodataka na plaću…

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.