open-navfaktor-logo
search
Presuda u Brčkom
Silovatelju Vida Lujiću, pripadniku zloglasnih Crvenih beretki, još šest godina zatvora
Po optužnici za razbojništvo i teške krađe počinjene 2012., koju je prošle godine podiglo Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, Nikola Vida Lujić (50) iz Brčkog nepravosnažno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.
23.04.2021. u 15:25
get url
text

Osuđenom na osam godina zatvora za ratni zločin počinjen u ovom gradu, još jedna višegodišnja zatvorska kazna izrečena je pošto je sredinom prošle godine uhapšen u SR Njemačkoj, nakon duže nedostupnosti domaćim organima.

Tužilaštvo Distrikta procesuira Vida-Lujića pod optužbama da je u avgustu 2012. godine s nepoznatom osobom, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, ušao u jednu porodičnu kuću u Potočarima kod Brčkog i počinio razbojništvo nad ženom.

VEZANI TEKST - Pritvor za pripadnika zloglasnih Crvenih beretki: Nikola Vida-Lujić u ratu silovao, sada pljačka

Oborivši je na pod i uz verbalnu prijetnju natjerali su vlasnicu da im preda zlatni nakit, a zatim joj vezali ruke i noge selotejp trakom. Nakon toga pretresli su prostorije njenog sina, koji boravi i Švicarskoj i odatle oduzeli 6.600 CHF, 300 Eura i 150 KM, te više mobilnih aparata. Usto, Vida Lujić je optužen da je u novembru iste godine s nepoznatom osobom provalio u još jednu kuću u tom mjestu odakle su oduzeli kućanske aparate i dijelove pokućstva, odjeće i obuće, nakon čega je sam pokušao provaliti u jednu trgovinsku radnju u Brčkom - navedeno je u optužnici.

Po potjernici brčanskog pravosuđa iz 2017. godine optuženi je uhapšen u Njemačkoj, a 13. augusta prošle godine izručen je Bosni i Hercegovini. Nakon što je sproveden nadležnim pravosudnim organima odmah je pritvoren, a Tužilaštvo Distrikta ubrzo je podiglo optužnicu tereteći ga po Krivičnom zakonu Distrikta za teška krivična djela protiv imovine.

Ocijenivši optužbe dokazanima, Osnovni sud Distrikta osudio je optuženog za krivična djela razbojništva i teške krađe, te za pokušaj tog krivičnog djela, kaznivši ga jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od šest godina.

Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom.

Podsjetimo, bivši pripadnik Crvenih beretki Nikola Vida Lujić ranije je pravosnažno osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva - silovanje Bošnjakinje sredinom 1992. godine u Brčkom.

Apelacioni sud u Beogradu je početkom godine potvrdio presudu Višeg suda u tom gradu kojom je osuđen na kaznu zatvora od osam godina.

Suđenje je provedeno po optužnici Tužilaštva Distrikta ustupljenoj nadležnim organima Republike Srbije čije državljanstvo također posjeduje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.