open-navfaktor-logo
search
Velika prijetnja
Simpozij o borbi protiv FETO-a na međunarodnom nivou održan u Ankari
Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun govorio je na Simpoziju o borbi protiv FETO-a na međunarodnom nivou, održanom u Direkciji za komunikacije u Ankari.
14.04.2023. u 17:10
get url
text

Altun je napomenuo da je teroristička organizacija FETO, koja je pokušala izvršiti vojni puč 15. jula 2016. godine, te zasula bombe i metke na snage sigurnosti, državne institucije i civile, bombardirala Veliku narodnu skupštinu Turske i predsjednički kompleks, pokušala direktno ubiti predsjednika i njegovu porodicu i izazvala smrt i ranjavanje mnogih civila, zapravo jedna od najkrvavijih i najopasnijih terorističkih organizacija koju su Turska i svijet ikada vidjeli, poput PKK/PYD, ISIL-a i Boko Harama.

Podsjetivši da korijeni FETO-a sežu od 1960-te godine, Altun je kazao da ta teroristička organizacija svoje aktivnosti u poljima obrazovanja, ekonomije, medija i civilnog društva koristi kao paravan te u pozadini upravlja izdajom, ubistvima i zavjerama.

Koristeći se podmuklim planovima, istakao je Altun, ova teroristička organizacija "pokušava osigurati ekonomsku dobit i prihode, uspostaviti bliski kontakt sa političkim elitama, te koristi metode poput pranja novca i utaje poreza".

Altun je naveo da teroristička organizacija FETO, protiv koje se Turska odlučno bori, predstavlja veliku prijetnju i sigurnosni problem za sve zemlje u kojima djeluje.

Dodao je da međunarodna zajednica i države treba da preduzmu neophodne korake protiv prijetnje FETO-a i da više sarađuju s Turskom u borbi protiv ove terorističke organizacije.

- Kao Direkcija za komunikacije, sprovodimo studije javne diplomatije protiv FETO organizacija u svijetu koristeći sve mogućnosti i strateške komunikacije. Također, provodimo istraživačke aktivnosti protiv ove podle terorističke organizacije u zemljama koje su na meti FETO-a i osiguravamo da se pravo i podmuklo lice FETO-a otkrije međunarodnoj zajednici. Ponavljamo još jednom poziv našeg predsjednika i srodnih institucija svim državama i međunarodnim institucijama da se iskreno i odlučno bore protiv terorizma i terorističkih organizacija - rekao je Altun.

Šef Direkcije za komunikacije ponovio je da "Turska neprekidno i odlučno nastavlja svoju borbu protiv FETO-a, ne samo u zemlji već i na međunarodnoj sceni".

- Ministarstvo pravde je zatražilo izručenje 1.022 člana ove terorističke organizacije iz 109 zemalja, a turska fondacija Maarif je u 19 različitih zemalja preuzela 220 škola, kojima je ranije rukovodila terorističke organizacija FETO - zaključio je Altun.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.