Nakon višednevnih protesta u Berlinu zbog sukoba između Izraelaca i Palestinaca, i u vrijeme kada političari upozoravaju na rastući antisemitizam u Njemačkoj, "Kuća Jednog" ponudila je svjetlo nade u dijalog, tvrde njeni osnivači.

- Bitno je da se o dramatičnim svjetskim sukobima može raspravljati u njemačkoj prijestonici i da ljudi imaju pozornicu na kojoj će naglasiti probleme u svojim zemljama i izraziti svoja mišljenja - izjavio je gradonačelnik Berlina Michael Mueller na ceremoniji.         

- Mržnja i nasilje, antisemitizam i islamofobija, rasizam i podsticanje na njega nemaju, međutim, mjesta u našem društvu - dodao je.

Građevina s visokim kvadratnim tornjem, sadržavat će posebne prostorije za vjerske službe i zajednički prostor za sastanke.

Čelnici njemačkog Centralnog jevrejskog vijeća i Centralnog muslimanskog vijeća pozdravili su projekt i razmjenu vjerskih iskustava koju on omogućuje.

Građevinski radovi, koji su započeli nakon deset godina planiranja trajat će četiri godine i koštat će 47,3 miliona eura. Njemačka vlada doprinijela je s 20 miliona eura, grad Berlin s 10 miliona eura i ostatak će biti od ostalih donatora, uključujuči i donacije iz inostranstva.

Centar će biti izgrađen na lokaciji crkve iz 13. stoljeća koju je uništila komunistička vlada Istočne Njemačke u 1960-im.

- Projekat "kuća Jednoga" šalje bitan signal u ovo vrijeme - izjavio je Heinrich Bedford-Strohm, čelnik Protestantske crkve u Njemačkoj, za medijsku kuću RND.         

- Antisemitizam i islamofobija jačaju. Oni, međutim, navode ljude u pogrešnom smjeru, podgrijavaju mržnju i potencijalno vode do nasilja - kazao je on, prenosi Reuters.