open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Sindikat Aluminija napustio Odbor za hitnost, neće s Čovićem i Upravom
Sada, nažalost kada je kraj, kada je firma ugašena, sada nas pozivaju da se uključimo, rekao je Biokšić
17.07.2019. u 15:40
get url
text

Predstavnici Sindikata Aluminija d.d. Mostar napustili su Odbor za hitnost, tijelo formirano nakon gašenja kompanije, a kojeg su činili pored njih članovi Nadzornog odbora i uprave kompanije, te predsjednik HDZ-a Dragan Čović i federalna ministrica finansija Jelka Milićević. Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih Aluminija ovu informaciju potvrdio je za Faktor. Tvrdi da je odluka donesena, jer ne žele da ulaze u upravljačku strukturu i da supotpisuju odluke Odbora za hitnost.

-Zna se koje je djelovanje sindikata. Ne želimo da prebacujemo na sebe taj dio odgovornosti koji je van kruga našeg djelovanja - kazao je Biokšič.

Podsjeća da su više puta u zadnjih godinu dana skretali pažnju i tražili da prisustvuju sjednicama Nadzornog odbora i budu dio odluka o budućnosti Aluminija, no nailazili su na zatvorena vrata.

-Sada, nažalost kada je kraj, kada je firma ugašena, sada nas pozivaju da se uključimo. Zna se ko upravlja društvom, mi se borimo za prava radnika. Svaku odluku u interesu društva i vraćanja proizvodnje, koju donose Nadzorni odbor i uprava mi ćemo podržati, ali legitimni predstavnici sindikata više nisu dio kriznog odbora - zaključio je Biokšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.