open-navfaktor-logo
search
Mnoge nedorečenosti
Sindikat radnika u zdravstvu KS: Zašto je Vranić otkazao sastanak, kome je Forto obećao koeficijente?
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo traži od Harisa Vranića, ministra zdravstva KS da im objasni zašto je otkazao sastanak planiran za 13. decembar na kojem su trebali biti predstavnici tri sindikata iz oblasti zdravstva.
10.12.2021. u 17:05
get url
text

Iz Sindikata se navodi kako su 8. decembra dobili poziv za sastanak i odmah potvrdili svoj dolazak na sastanak koji je zakazan za 13. decembar, međutim iz Ministarstva zdravstva su danas dobili mail u kojem stoji "Obzirom na činjenicu da se, za razliku od ostalih sindikata, do danas niste izjasnili da li vaši predstavnici dolaze na predstojeći sastanak, ovim putem vas informišemo da ćemo, ukoliko u toku dana ne dostavite informaciju o tome ko će ispred vašeg sindikata biti prisutan na planiranom sastanku, svim sredstvima javnog informisanja dostaviti informaciju da vaš sindikat odbija saradnju s ovim Ministarstvom u cilju rješavanja tekućih pitanja.".

Ovakav mail je prilično iznenadio članove Sindikata radnika u zdravstvu s obzirom da su na vrijeme prijavili svoj dolazak, da bi se ispostavilo kako je ovaj Sindikat greškom dobio mail, da se nije odnosio na njih već na Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo čiji predstavnici još nisu potvrdili prisustvo sastanku jer navodno trebaju imati sjednicu nakon koje će se oglasiti.

- Par sati nakon telefonskog razgovora i e-mail prepiske, zaprimamo dopis ministra Vranića kojim se otkazuje sastanak planiran za 13.12.2021. godine zbog:"nepotvrđivanja dolaska predstavnika druga dva Sindikata, tj. Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo obzirom da isti ne žele sjesti za pregovarački sto sa predstavnicima Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo". Zaista iznenađujuće, u e-mailu dostavljenom u jutarnjim satima, i to greškom ovom Sindikatu, lijepo stoji "da se, za razliku od ostalih sindikata, do danas niste izjasnili da li vaši predstavnici dolaze na predstojeći sastanak", a u telefonskom razgovoru nam rekoše da je u pitanju Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, pa pitamo Ministra Vranića kada su predstavnici Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo otkazali dolazak na sastanak planiran za 13.12.2021. godine? - stoji u saopćenju i dodaje se:

- Isto tako, pitamo predstavnike Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo pod čijim pritiskom su odustali od dolaska na sastanak na koji su već ranije potvrdili svoje prisustvo, a predstavnike Sindikata dokotra medicine i stomatologije Kantona Sarajevo zašto im nije u interesu da se riješi pitanje kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva. Da li zbog ugovora o saradnji ova dva sindikata ili zato što je nekima premijer Forto obećao povećanje koeficijenata. Jedno od pitanja je i zašto i pod čijim utjecajem ministar Vranić, sredstvima javnog informisanja, nije dostavio informaciju o sindikatu/sindikatima koji odbijaju saradnju sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo, kako je stajalo u, opet ponovljamo, greškom nam dostavljenom e-mailu, već se odlučio otkazati zakazani sastanak. Vjerujemo da će prozvani dati odgovore na postavljena pitanja, ne zbog nas, nego prvenstveno zbog 6.500 uposlenika u zdravstvu na koje se odnosi Granski kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva, zbog građana Kantona Sarajevo, zbog svojih članova.
Na kraju, Ministra Vranića i Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo javno pozivamo da pristupe odgovorno socijalnom dijalogu i da nastavimo koletivne pregovore.

 

 

 

 

 

Sindikat radnika u zdravstvu obavještenja 10.12.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.