open-navfaktor-logo
search
Čekajući pregovore
Sindikati se posvađali oko povećanja minimalne plaće
Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) i predstavnici šest sindikata iz realnog sektora jučer su potpisali Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga.  
10.06.2021. u 21:02
get url
text

UPFBiH je na ovaj način jasno pokazalo da su spremni odmah započeti pregovore o povećanju minimalne plaće. Zajednički stav potpisnika Platforme je da je neprihvatljiva situacija u kojoj ne postoji minimalna plaća. 

U ime šest sindikata iz realnog sektora Zajedničku platformu su potpisali Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Murat Škamo, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, Ilvana Smajlović, predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH, Zlatibor Kojčić, predjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH i Benaris Dedić, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i veza u BiH. 

Međutim danas su saopćenjem reagovali iz Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, koji se ograđuju od tzv. Platforme za vođenje socijalnog dijaloga, koja je jučer u Sarajevu potpisana u ime Sindikata metalaca Federacije BiH, bez valjane odluke i saglasnosti našeg Upravnog odbora!

- Platforma, čiji je predlagač Udruženje poslodavaca, trebala bi uvjeriti javnost u dobru namjeru za vođenje nekakvog socijalnog dijaloga, ali uz uvjet da se sindikati civilizuju, odnosno da im se stavi flaster na usta. S obzirom na to da ova ispružena ruka dolazi u jeku inicijative Saveza samostalnih sindikata BiH za donošenje Zakona o minimalnoj plaći i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, jasna je namjera da se i ovaj zahtjev sindikata potisne u drugi plan.

Zaključenje Granskog kolektivnog ugovora je naš ključni zahtjev, a za to nam ne trebaju ovakvi paktovi o nenapadanju, nego obostrana volja i dogovor o značajnom poboljšanju materijalnog statusa radnika. Kolektivni ugovor smo u julu 2018. godine zaključili nakon najave generalnog štrajka u Federaciji, a ne dodvoravanjem.

Zvuči nevjerovatno, ali ovom Platformom je doslovno precizirano da se sindikati potpisnici moraju, prije poduzimanja bilo kakve jednostrane aktivnosti, javnog istupa, isticanja zahtjeva i slično, konsultovati sa Udruženjem poslodavaca, da se moraju suzdržati od bilo kakve aktivnosti koja bi mogla isprovocirati drugu stranu, da će  biti fleksibilni, i da neće isticati nikakve maksimalističke zahtjeve! Na nekoliko se mjesta ukazuje na težak položaj poslodavaca, ali nema nijedne riječi o tome da je najniža plaća 406 maraka i da pet takvih plaća treba za jednu potrošačku korpu, ni ko je za to odgovoran.

Razumljivo da poslodavci žele da se prestane javno, oštro i sindikalno govoriti o radničkim problemima, zahtjevima, interesima, da se prestane upirati prstom u one poslodavce čiji je poslovni model i temelj uspjeha isključivo iskorištavanje jeftine radne snage. U zadnje četiri godine 15.900 poslodavaca u FBiH ostvarilo je čist profit od skoro 13 milijardi maraka. Poslodavci u Zeničko-dobojskom kantonu, i  to u 2020. pandemijskoj i kriznoj godini, ostvarili su za 177 miliona KM  veći profit nego u 2019. godini - znači, itekako ima prostora za značajno poboljšanje materijalnog statutsa radnika, sve drugo su samo izgovori i priča za malu djecu.

Tačno je da imamo visoke obaveze na plaće, ali glavni razlog za stagniranje plaća je korporativna glad. Naravno, nisu svi poslodavci isti. Korektnim poslodavcima će njihovi radnici vratiti i vraćaju na najbolji način. Sasvim je jasno da je ova platforma nastavak projekta koji do besmisla treba dovesti postojanje krovne organizacije sindikata - Saveza samostanih sindikata BiH.

Nije Savez samostalnih sindikata BiH blokiran, kako to danas tvrde pojedini granski sindikati u jalovom pokušaju pranja savjesti, SSSBiH je iznevjeren ili izdan od strane onih koji su dvadeset godina šutjeli na to što im danas kao smeta. Da brojne članice Saveza samostalnih sindikata BiH nisu podlegle političkim i drugim pritiscima, da je Savez ostao jedinstven i složan, nema tog upisa u registar ili sličnog formalizma koji bi ga spriječio da se bori i izbori za bolja prava i položaj svih radnika, kao što je radio u prošlosti. Ničija funkcija ni sujeta, nije vrijednija od radničke organizacije koja postoji 115 godina.

Na kraju, poručujemo da nikad i nikome nećemo dozvoliti da nam zatvori usta, da  nam suflira šta možemo a šta ne možemo raditi, i nikad nećemo pristati da budemo bilo čiji poslušnici ni poslodavacima ni bilo kojoj vlasti ili partiji. I nećemo tolerisati ničiju samovolju, bez obzira na cijenu. Ili ćemo biti i djelovati kao Sindikat ili ne treba ni da postojimo – navodi se u saopćenju koje je potpisao Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže da se potpisivanjem Platforme šalje jasna poruku predstavnicima vlasti u FBiH da sindikat i poslodavci imaju zajedničke interese.

- Nemam ništa posebno komentarisati stav Sindikata metalaca ZDK. Platformu je potpisao Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH metalaca, a u čijem je sastavu i Arcerol Mittal. Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, je iz Zenice i on Sindikat ZDK drži pod kontrolom. Mi smo potpisali Platformu i ako želi, može se svako pridružiti – kaže Smailbegović.

Smailbegović dodaje da još nije utvrđen prijedlog oko minamalne plaće te su se potpisivanjem Platforme obavezali da će se dogovoriti.

- Dogovorili smo da se minimalna plaća treba povećati. To će ovisiti značajno o zakonima koji su u proceduri u Federaciji BiH. Minimalna plaća će imati dva aspekta, socijalni, odnosno da može pokriti minimalne potrebe, a s druge strane da ima i ekonomski aspekt. Ukoliko se minimalna plaća previše poveća, onda može doći do otpuštanja radnika, povećanja rada nacrno, tako da moramo biti vrlo pažiljivi sa povećanjem minimalne plaće – pojašnjava Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.