open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
"Sindrom noćnih klubova": Žarišta koronavirusa su na moru, epidemiologinja poslala poruku mladima
U Hrvatskoj je danas zabilježen 61 novi slučaj zaraze koronavirusom, od čega najviše, gotovo polovica, u Dalmaciji.
09.08.2020. u 21:11
get url
text

Trenutno u ovoj susjednoj zemlji ima 586 zaraženih. Istovremeno je i 2.008 građana u samoizolaciji, 121 oboljela osoba liječi se u bolnici, a osmero najtežih pacijenata je na respiratoru. Umrlih s koronavirusom danas nema te se crna brojka zaustavila na 157.

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer odgovorila je u RTL-u Danas na pitanje da li je novo žarište u Dalmaciji.

- Možemo povezati takav broj novooboljelih uz ove županije koje su uz more, Splitsko-dalmatinska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, jer je tamo u jeku turistička sezona, a imamo dosta turista i puno mladih koji se okupljaju u noćnim klubovima - kazala je.

Na pitanje kakva je njezina poruka mladima koji idu u noćne klubove, ali i vlasnicima noćnih klubova, kazala je:

"Apeliramo na mlade, kad već moraju ići u klubove, neka idu u klubove na otvorenom, izbjegavajte zatvorene prostore. Apeliramo na vlasnike noćnih klubova - postoje odluke, preporuke Stožera civilne zaštite, gdje kažu koliki je maksimalan broj osoba po noćnom klubu, preporuke u smislu držanja fizičke distance, korištenja dezinfekcijskih sredstava. Ali naravno da je teško, ali apeliramo i na vlasnike i na mlade - poštujte epidemiološke mjere, bit će vam lakše da imamo što manje novooboljelih".

Podsjetimo, epidemiolog Dinko Puntarić rekao je u subotu da od koronavirusa sve češće obolijevaju mladi koji se ne drže epidemioloških mjera osvrćući se na novi slučaj zaraze kod 18-godišnjaka nakon posjete noćnom klubu.

Mladić nije u evidenciji jer mu prebivalište nije u Ličko-senjskoj županiji, a s roditeljima je u apartmanu u Novalji, rekao je to Hini Puntarić. Dodao je da je 18-godišnjak četvrti aktivni slučaj u Novalji, ali se zarazio u noćnom klubu u Makarskoj, što znači da toj zarazi izvor nije Zrće ili neko drugo mjesto u Novalji, odnosno na Pagu.

- To je, dakle, još jedan slučaj sindroma noćnih klubova - rekao je Puntarić naglašavajući da sve češće obolijevaju mladi koji ne poštuju epidemiološke mjere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.