Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužilaštva BiH, koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u periodu od 22.3.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključena tokom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Republike Hrvatske.

Osumnjičena osoba izmijenila je bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivala velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavala određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljila zahtjevima preduzeća iz Republike Hrvatske.

Navedenim radnjama oštećen je budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 KM. 

O realizaciji navevedene naredbe, policijski službenici SIPA-e će sačiniti odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saopćila je SIPA.