Postupajući pod nadzorom tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e, u auradnji sa MUP-om RS PU Istočno Sarajevo, presreli su oko 900 kilograma marihuane-skank, koja je zaplijenjena u kamionu crnogorskih registarskih oznaka.

Akcija je realizirana u ranim jutarnjim satima, kada su na lokalitetu Krupac u Istočnom Sarajevu, zaustavljena dva kamiona sa prikolicama i jedno putničko motorno vozilo.

Pretresom zaustavljenih vozila, u jednom kamionu pronađena je velika količina opojne droge, upakovane u vise različitih paketa. Prema preliminarnim procjenama, radi se o količini od oko 900 kilogram,a ove droge, što je najveća zapljena narkotika ikad realizirana na području BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- Opojna droga bila je namijenjena ilegalnom narkotržištu BiH, gdje dostiže cijenu od više od dva miliona maraka, dok je njena cijena na ilegalnom tržištu u zemljama EU, višestruko veća - naveli su iz Tužilaštva. 

Tokom akcije uhapšeno je pet osumnjičenih osoba, državljana Crne Gore, koji će biti predati postupajućem tužiocu, koji će nakon što ih ispita odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

- Osumnjičene osobe su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala  i neovlaštenog prometa opojnih droga. Tokom akcije ostvarena je izuzetna koordinacija i suradnja između Tužilaštva BiH i policijskih agencija koje suučestvovale u akciji - naveli su iz te pravosudne institucije.