Čapljina

SIPA uhapsila "Nindžu" zbog ratnih zločina na području Vareša

Objavljeno: 15.11.2018. u 15:24

Željko Marić (49)  je pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog nad zarobljenim civilima i pripadnicima ARBiH na području Vareša 1993. godine

FOTO: ARHIV

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici SIPA-e su danas na području Čapljine locirali i uhapsili osumnjičenog Željka Marića, zvanog "Nindža", rođenog 1968. godine u mjestu Bjelavci u općini Kakanj.

- Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH na području općine Vareš u mjesecu oktobru 1993. godine, kao pripadnik VII bojne Vojne policije HVO-a Vitez, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika za vrijeme rata. Osumnjičeni se tereti da je namjerno nanosio snažnu fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO-a Vareš - saopćeno je iz državnog Tužilaštva.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, dodaju iz Tužilaštva.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije