Sirijsko-američko medicinsko društvo (SAMS) saopćilo je kako je otac u četvrtak u centar u Afrinu u naručju donio djevojčicu.

U saopćenju se navodi kako je djevojčica zbog pothlađenosti preminula prije nego što je prebačena u bolnicu.

Uposlenik bolnice u Afrinu izjavio je kako su ustanovili da je djevojčica preminula dva do tri sata prije nego što ju je otac donio u bolnicu.

- Kada su je donijeli, srce nije kucalo. Otac je kazao kako su živjeli u baraci koja nije imala ni prozora i da su bili izloženi izrazito niskim temperaturama. Pretpostavljamo da je djevojčica preminula zbog pothlađenosti. Kad je donesena bila je poput leda - rekao je uposlenik.

U izvještaju iz bolnice navodi se i kako je djevojčica od godinu i po težila 4,5 kilograma. Navodi se i kako je djevojčica bolovala od cerebralne atrofije.

Porodica je zbog ruskih i režimskih napada iz Istočne Gute, koja pripada Damasku, 2018. izbjegla u Idlib. Zbog napada koji su i tu izvedeni, bili su prisiljeni migrirati na područja nedaleko od granice s Turskom.

Zbog napada koje režimske i ruske snage izvode na zonu deeskalacije sukoba, od januara 2019. prema tursko-sirijskoj granici izbjeglo je 1,8 miliona civila.