On se sumnjiči za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, kao i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

I. K. se, prema informacijama iz Tužilaštva ZHK, sumnjiči da je 11. novembra, u namjeri dalje preprodaje droge heroin, u podrumu porodične kuće držao četiri PVC vrećice sa ukupno dva kilograma ove teške droge.

Pored toga, prilikom pretresa je pronađena i jedna bomba.

Tužilaštvo ZHK pritvor je tražilo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Međutim, Općinski sud u Širokom Brijegu nije prihvatio prijedlog za određivanje pritvora, već je izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, sastajanja s određenim osobama i obavezu javljanja državnom organu, potvrđeno je iz Tužilaštva.

Odluka suda iznenađujuća je i iz razloga što se radi o osobi koja je povratnik u činjenju upravo ove vrste krivičnih djela.

Naime, prema neslužbenim informacijama, radi se uo muškracu koji je 2008. godine hapšen na graničnom prijelazu Bregana (Hrvatska - Slovenija), kada je u vozilu "ford transit" prevozio čak 30 kilograma heroina. Drogu je otkrio policijski pas, a bio je skriven u oplati krova "forda". Vrijednost pronađene droge procijenjena je tada na oko 700.000 eura.

Tada 23-godišnji I. K. je uhapšen i predat sudiji Županijskog suda u Zagrebu, kojem je priznao da je drogu pokušao prokrijumčariti u Španiju.

Osim toga, boravio je i u zatvorima širom EU, ali sve to, uz činjenicu da su mu u kući nađene dvije kile heroina, ipak, nije bilo dovoljno da bi ga se smjestilo u pritvor, već će se nastaviti braniti sa slobode.